Çarkıfelek nasıl yenir?

Bitkinin üremesi tohum ve çelikle gerçekleşir. Ekolojik açıdan korunmayı sarmaşık balözü bezleri ile sağlamaktadır. Kalın kabuklu bir...

 

Türkçe karşılığı çarkıfelek olan Passiflora bitkisi çarkıfelekgiller yani Passifloraceae ailesinden gelir. Ana vatanı Amerika kıtası olan çarkıfelek 400'ü aşkın çeşide sahiptir. Çarkıfelek bitkisi çoğu zaman tropik bölümlerde yetişir. Çarkıfelek meyvesi yenilebilir özelliktedir. Ek olarak yaprakları çay yaparken kullanılmaktadır.

Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları

Diyabet hastalarına iyi gelir. Meyvenin içerdiği selüloz, pektik maddeler ve hemiselüloz kan şekerinin kontrolünde önemli rol oynar.

Cinsel isteği arttırmaktadır. Bu özelliğinden ötürü meyveye tutku meyvesi adı da verilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Çarkıfelek A ve C vitaminleri yönü ile gayet zengin olduğu bilinir. A ve C vitaminleri bağışıklık mekanizmasının güçlenmesinde önemli rol oynarlar.

Tansiyonun düşmesinde etkili olmaktadır. Meyvenin içerdiği biyoflavanoidler, fenolik bileşikler ve antosiyanin tansiyon düşürücü etki yapar.

Obeziteye karşı korur. Obezitenin ciddi bir sorun şekline geldiği zamanımızda bu meyvenin tüketimi gayet önemli bir duruma gelmiştir.

Lif bakımından zengindir. Lif alımı sağlıklı vücut gelişimi için gereklidir.

Stresi azaltır. Çarkıfelek vücudumuzdaki serotonin seviyesini yükselterek sakinlik hissi oluşturmaktadır.

Kemik yapısını güçlendirir. 100 gr çarkıfelek, 68 mg fosfor ve 12 mg kalsiyum içermektedir. Fosfor ve kalsiyum, diş ve kemik yapısında yer bulan önemli minerallerdendir. 

 

Sindirim düzenleyici etkisi bulunmaktadır. 2012 senesinde Amerika Illinois Üniversitesi'nde yapılmış olan çalışmalarda meyvenin bu özelliği saptanmıştır.

Bitkinin üremesi tohum ve çelikle gerçekleşir. Ekolojik açıdan korunmayı sarmaşık balözü bezleri ile sağlamaktadır. Kalın kabuklu bir meyve olan çarkıfelek, nerdeyse bütün türlerinde genel yapı benzer veyahut benzerdir. Lakin meyvenin renkleri türler arasında çeşitlilik göstermektedir. Meyvenin besin değerleri hayli yüksektir. Sağlık yönünde bakıldığı zaman bu meyvenin tüketiminin sağlığa bir yan etkisi bulunmaz. Ama yine de gün içinde iki taneden fazla tüketmemeye dikkatli olunması gerekir. Fazla tüketilme halinde halsizlik, uyku gibi etkilemektedir oluşabilir. Hamile kadınlar, emziren anneler ve 6 aydan küçük bebeklerde bu meyvenin tüketimi ile ilgili yeteri miktarda çalışma yapılmamıştır. Bundan dolayı ne tür sonuçlar ortaya çıkacağı tam anlamıyla bilinmemektedir. O yüzden bu insanların meyvenin tüketimini mümkün olduğu kadar en aza indirmesi önem taşır. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Menengiç hangi hastalıklara iyi gelir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?