Börülce nasıl yetiştirilir?

İklim koşullarıyla doğru orantılı olarak 10 gün aralıklar ile sulama işlemi yapılmış olması gerekmektedir....

 

Gövdesi koyu renkli, vitamin ve protein açısından çok zengin olan sebzeye börülce denir. Börülce pişirilerek veyahut salata olarak tüketilir. Börülce yetiştiriciliği her sebze gibi emek ister. Yetiştiricilik için dikkatli olunması gerekli olan bazı faktörler vardır. 

Sulama İşlemi

İklim koşullarıyla doğru orantılı olarak 10 gün aralıklar ile sulama işlemi yapılmış olması gerekmektedir.

Gübreleme

Börülce yetiştirilirken en fazla ihtiyaç duyduğu maddeler azot ve fosfordur. Toprak, ekim yapılmadan önce azot bakterileri ile aşılanırsa bitkinin yetişme sürecinde azot ihtiyacı yönünden sıkıntı yaşanmaz. Fosfor açısından zengin olan gübreler toprağa atılarak bitkinin fosfor ihtiyacı da karşılanır. Ekim alanının büyüklüğüne bağlı olarak 10-15 kg fosforlu gübre toprağa karıştırılması gerekmektedir.

İklim

Börülce sıcağı çok sever. Yarı nemli iklim börülce yetiştiriciliği için çok uygun olur. Börülcenin gelişiminde sıcaklığın yüksek olması gerekmektedir. İlkbaharda ve sonbaharda yaşanan donlar bitkiyi negatif etkilemektedir. Börülce gelişim zamanında yüksek sıcaklık istemesine karşın bu hal yetişme devrinde böyle değildir. Yetişme zamanında, tohumların toprağa bağlanması için havanın 10-15 derece olması gerekmektedir. Toprak sıcaklığının ise 8-10 derece arası olması bitki için pozitif etki yapar. Börülcenin gelişme devrinde ise havanın 20-30 derece aralığında olması gerekmektedir.

 

Toprak

Börülce çokca farklı toprakta yetiştirilebilen bir sebzedir. Toprak ph değeri 5-6 aralığında olması gerekmektedir. Sonbahar zamanında toprağın derin bir biçimde sürülmesi önemlidir. Bu sürülme işlemi organik maddelerin toprağa karışması ve topraktaki su seviyesinin artmasını sağlamaktadır. İlkbahar donları geçip, toprak derecesinin yükselmesiyle börülce tohumları ekilir. Tohumların ekildiği toprak nemli olmalıdır. Eğer toprak fazla nemli olursa tohumların çürümesiyle sonuçlanır.

Çapa Dönemi

Bitkinin toprak yüzeyine çıkıp yaprak vermiş olduğu zamanda yapılmaktadır. Çapa işlemi azami 3 hafta içerisinde bitirilmelidir.

Hasat dönemi

Börülce kuru biçimde toplanan bir sebzedir. Bitkinin toplanmasında gecikme yaşanırsa kılçıklılık durumu oluşur. Bu hal börülcelerin taze olmamasına neden olur. Börülcelerin taze tüketilmesi için azami 9 hafta boyunca hasat yapılabilmektedir. Toplama işlemi hafta boyunca isteğe bağlı olarak yetiştiriciler tarafından 1 veyahut 2 defa yapılabilmektedir. Hasat zamanı boyunca toplanan börülceler buzdolabı içerisinde 3 gün muhafaza edilebilmektedir 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kavak nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?