Kavak nasıl bir ağaçtır?

Koni halinde dallanmaları popüler olan kavaklar Avrupa ve Güneybatı Asya’da yaygın olarak yetiştirilirler. Bunun yanında, söğüt ağacı...

 

Söğütgiller ailesinden olan kavak içinde 25 - 35 tür bulunduran bir cinstir. Kışın yapraklarını döker ve çiçekleri diğer söğütgiller ailesine ait olan ağaçlarda olduğu gibi tırtıl biçimindedir. Kuzey yarımkürenin çokca yerinde doğal olarak bulunmaktadır.

Koni halinde dallanmaları popüler olan kavaklar Avrupa ve Güneybatı Asya’da yaygın olarak yetiştirilirler. Bunun yanında, söğüt ağacı gibi, arsız ve işgal edici bir kök sistemine sahiptir. Kavağın kökleri ağaçtan 40 metre ileriye kadar yayılabilir o yüzden evlere veyahut seramik su borularına yakın dikilen kavak ağaçları, nem arayışlarından ötürü çatlamış duvarlara ve borulara neden olabilirler.

Çok kültivar kullanılarak dikilen kavak ağaçları genellikle süs olarak yetiştirilirler. Çok kısa bir zaman içerisinde çok büyük boyutlara kadar büyüyebilme avantajları vardır. Nerdeyse bütün kavak ağaçları kesilmiş bir parçadan veyahut yer düşen dallardan köklenebilirler. Ek olarak çok fazla çoğalıp koloni kurabilme gibi bir yetenekleri vardır.

Her iklimde yetişebilen kavak ağaçları kuru mevsimlerde hafta içinde bir kez sulanmalıdır. Ağacı ölü ve hastalıklı dallardan kurtarmak için kış veyahut ilkbahar mevsimlerinde senede bir kez budanmalıdır. En iyi ve kaliteli halde nehir kenarlarında veyahut dolma arazilerde yetişirler.

Türkiye’de yaygın olarak bulunan 5 kavak ağacı çeşidi vardır: ak, kara, titrek, boz kavak (melez) ve Fırat kavağı. Ülkenin her yerinde ekimi yapılabilmektedir ama her kısma ve iklime göre farklı kavak türleri vardır. Türkiye’deki en büyük, dünyada Kanada’dan sonra ikinci sıradaki kavak ormanları Samsun’un Terme ilçesinde yer bulur. Ek olarak yine bu bölgeden dünyaya kavak ihracatı yapılmaktadır.

 

Genç kavaklardaki ağaç kabukları pürüzsüz, kovucukları çok belirgindir. Renkleri beyaz, yeşilimsi ya da koyu gridir. Spiral biçiminde düzenlenen yaprakları biçim olarak değişiklik gösterebilir. Yaprak sapları uzun ve düzdür. Bu sebeple ufak bir esintide ağaç çok güzel görünür. Yaprak boyutu tek bir ağaçta bile çok farklılık göstermektedir.

Genetik çeşitliliği çok yüksek olan kavağın boyu 15 - 50 metre uzunluğa, gövdesi 2,5 metre genişliğe kadar ulaşabilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Söğüt nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?