Borderline kişilik bozukluğu

Bu hastalık süresince kişi kendi duygularında ve dışarıya olan tutumunda birtakım dengesizlikler sergiler. Özel olarak ilişkilerin kö...

 

"Sınırda Kişilik Bozukuluğu" 

olarak da bilinen ve kişinin terk edileceğini veyahut bir ayrılık yaşayacağını düşünerek davranışlarında ve duygularında birtakım dengesizlik yahut değişmelerin oluşması haline "Borderline Kişilik Bozukluğu" denmektedir. Hassaten ikili ilişkelerde problem var ise kişi ayrılık korkusu yaşar ve bu hastalığın belirtileri meydana gelir. Eğer ayrılık gibi bir ihtimal ortadan kalkarsa belirtiler hızla kaybolur. Ama belirtilerin gitmesi iyiye işaret olarak algılanmaz çünkü bu yalnızca hastalığın kendisini bir sonraki ayrılık korkusuna kadar kendini ertelediğini göstermektedir.

Bu hastalık süresince kişi kendi duygularında ve dışarıya olan tutumunda birtakım dengesizlikler sergiler. Özel olarak ilişkilerin kötü zamanlarında meydana gelir, çünkü temelinde terk edilme ve ayrılık korkusu vardır. Bu hastalık mensubu kişiler depresyona meyillidiler. Diğer kişilere olan güvenleri zayıf olmakla birlikte, iyi ile kötü arasında ani geçişler yaparlar. Aşağıdaki belirtilerden beş tanesini taşıyan kimseler için bu teşhis konur.

Gerçekten meydana gelecek yahut yalnızca kişinin hayal dünyasında düşündüğü bir ayrılık veyahut terk edilmeyi engellemek için çok fazla çaba harcamak.

Diğer insanları gereğinden fazla olarak iyi yahut kötü halde abartmak, onlara aşırı derecede değer vermek veya hiç değer vermeyip değersizleştirmek.

 

Psikolojik olarak kişinin diğer insanlar tarafından bir zarara uğratılacağını veyahut kendisine bir kötülük yapılacağını düşünmesi.

Kişinin kendini kontrol edemeyip öfke patlamaları yaşaması. Bunu da devamlı kavagaya karışarak, yüksek sesle kullanarak hakaret etme, ya da çığlık atma.

Kimsenin devamlı olarak kendisini boşluk içerisinde hissetme durumu.

Kişinin kendi duygu dünyasında devamlı olarak duygularını değiştirmesi durumu. Gün içinde öfke, üzüntü, sevinç gibi duygularını değişerek birbirini takip etmesi.

Arkası gelecek biçimde meydana gelen intihar teşebbüsleri, intihar tehditleri, veyahut kişinin kendisine zarar vermesi durumu.

Kişinin zarar görme riski yüksek davranışları sonuçlarını düşünmeden aniden gerçekleştirmesi. Birdenbire aşırı derece para harcamak, süratli ve tehlikeli şekilde araç sürmek, madde kullanmak, aşırı derece yemek tüketmek, sonu düşünülmeyen uygunsuz cinsel davranışlarda bulunma bu durumlardan çok önemli olanlarıdır.

Kişinin önceleri benimsediği değer anlayışlardan değişiklikler meydana gelmesi.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Raşitizm hastalığı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?