Zerdeçal nerede yetişir?

Zerdeçal tohumları ekildikten sonra tohum veren bir bitki değildir, o yüzden tohumlarını bulmak yani yetiştirmek zor olabilir. Tohuml...

 

Tropik alanlarda yetişen zerdeçal, kök kısmı tüketilen çok senelik bir bitki olup boyu 1 metreye ulaşabilir. Sarı çiçekli ve büyük yapraklı hem mutfakta aynı zamanda şifalı olması hasebiyle tıbbi alanlarda kullanılan bitkidir. Çiçeklerini yetiştirmek bahçenin estetiği için iyi bir seçenektir.

Zerdeçal tohumları ekildikten sonra tohum veren bir bitki değildir, o yüzden tohumlarını bulmak yani yetiştirmek zor olabilir. Tohumları nadiren aktarlardan yahut kolaylıkla internet sitelerinden edinilebilir.

Münasip şartlar altında zerdeçalın olgunlaşması 8-10 ayı alır. Ekim ve şubat ayları arasında uykuda olan bu bitki 20 derecenin altında iyi bir biçimde gelişmez, bu sebeple bu bitkinin sonbaharın erken günlerinde ya da ilkbaharın son günlerinde, hassaten aşırı soğuklardan sonra ekilmesi bitkinin daha iyi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ek olarak toprağının iyi drene edilmiş ve zengin olması gerektiği gibi devamlı sulanması gerekmektedir, çünkü bitkinin kökeni tropik alanlardır.

Zerdeçal yetiştirilmek isteniyorsa bitki rahat güneş alabileceği ve az gölge bulunan bir yere ekilir. Eğer bitki dış alanlarda yetiştirilmek isteniyorsa soğuk günlerde bitkinin zarar görmemesi için bitkiyi hem muhafaza edebilecek aynı zamanda içine alabilecek kap içine ekmek hayli önemlidir. Ek olarak bu kabın da 30-35 cm derinliğinde ve ebatında olması bitkinin sağlıklı büyümesi için yeterli olur.

 

Zerdeçal Hindistan, Çin, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişir. Bu ülkelerin iklimi genelde tropik olduğundan bu bitkinin tropik iklim bitkisi olduğu söylenebilir. Sıcak iklimleri seven zerdeçal bu bölümlerin dışında yetiştirilmesi zor olan bir bitki olarak bilinmektedir. Türkiye'de yetiştirilmesi Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin sıcak yörelerinde yapılabilmektedir. Lakin buralarda dahi zerdeçal yetiştirmek gayet zor olduğu bilinmektedir. Kışın zerdeçalın yaşaması isteniyorsa sıcaklığı yüksek ve sabit tutabilecek bir iç alana almak önemlidir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Soğan yetiştirme yöntemleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?