İncir ağacı ne zaman aşılanır?
Aşılama işlemi genellikle dalların kabuk vermesiyle Nisan-Mayıs gibi aylarda yahut Eylül-Ekim gibi aylarda yapılmaktadır. Göz aşıları...
Ege denince akla ilk gelen simgelerden biri incirdir ve bu meyvenin anavatanı Türkiye’dir. Öyle ki ege bölümünde yollarda yürürken incir ağaçlarını gördükten sonra olmuş meyvelerinden birkaç adet almamak zordur. Meyve olarak tüketilmesinin yanında kurusu ve reçeli de çok sevilen bu sebze ülkemiz için pek önemli bir iktisadi değerdir. Ülke dışına satılan incirin neredeyse tamamı Ege Bölümünde üretilmekte olup, dünyanın en kaliteli kuru incirleri Aydın’da üretilmektedir. Besin değeri açısından de mineral ve vitamince gayet zengin olan bu meyvenin nasıl üretildiği ise tüketiciler tarafından pek bilinmemektedir. Peki bu tatlı meyve nasıl üretilmekte ve nasıl yetiştirilmektedir?
Aşılama işlemi genellikle dalların kabuk vermesiyle Nisan-Mayıs gibi aylarda yahut Eylül-Ekim gibi aylarda yapılmaktadır. Göz aşıları erken ilkbaharda yapılırsa gözler bir yaşındaki sürgünlerden alınır. Eğer sonbaharda durgun göz aşısı yapılacaksa gözler taze sürgünlerden seçilir. Aşılama işlemine, üretilmek istenen çeşitten alınan aşı kaleminin üstünden göz bulunan kabuğun kesilip alınması ile başlanır. Kesilen bu kabuk, aşı yapılacak dal üstünde T biçiminde oluşturulan kesiğin içine düzgün halde yerleştirilir. Aşının üstü rafya ile sıkıca kapatılınca dallar aşı yapılmış olan yerin biraz üstündeki bir noktadan kesilir. Aşıların tutması bir senesi bulur ve dallar filizlenir. Bu aşamanın sonrasında aşının üstündeki rafya ve ip alınır.
İncirler çelikle kolay bir şekilde üretilebilmektedir bu neden ile pek fazla aşı yöntemi tercih edilmemektedir. Lakin eğer çekirdekten fidan yetiştirilmek isteniyorsa ya da ağaçların türü değiştirilmek isteniyorsa aşı yöntemi uygulanmaktadır. Kullanılan aşı şekilleri ise kalem, göz ve kabuk aşılarıdır. Göz aşısı fidanlıklarda tercih edilmekte olup, genç ağaçlarda genç dallara göz aşısı, kalın ve yaşlı dallara ise kabuk aşısı yapılmaktadır. Yaşlı ağaçlarda ise 8-10 cm den kalın dallara budama yapılmakta ve dallar gençleştirilmektedir. Bu işlem sonrası yarma ya da çoban aşısı daha uygun olur.
Hücreleri yenileme özelliği bulunan ve lifli yapısı hasebiyle sindirime, kolestrole iyi gelen, kemik ve diş gelişimine yardım eden incir tam bir sağlık deposudur. Bu meyvenin ağacının averaj boyu 8-10 metre dolaylarındadır. İncir yetiştiriciliğinde en ehemmiyetli faktör iklim olup kurutmalık çeşitler çok şeker içerdikleri için taze olarak tüketilemezler. Kışları ılık, yazları sıcak, senelik takriben sıcaklığı 18-20 derece olan kısımlarda incir meyvesi en iyi gelişimi göstermektedir. Çok fazla nemli olmadığı müddetçe her toprakta yetişebilen bu meyvenin ağacı kuru incir sözü edilen olduğunda derin, kumlu-killi ve kireçli toprakları seçer.