Zencefil nasıl yenir?

Genellikle, soğuk algınlığı ve gribin geleneksel metotlarla tedavisinde kullanılan zencefil, Türk mutfağında devamlı kullanılan bahar...

 

Zingiberaceae familyasına dahil rizomlu bir bitki olan zencefil, ilk defa William Roscoe tarafından "zingiber officinale" olarak tanımlanmıştır. Binlerce seneden bu yana Uzakdoğu’da hem baharat aynı zamanda ilaç olarak kullanılabilen zencefil, Hindistan ve Çin başta olmak üzere dünyanın her yerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Tüm dünyada subtropikal ve tropikal bölümlerde yetişmekle beraber, anavatanı henüz bilinmemektedir.

Zencefil nasıl yenir?

Genellikle, soğuk algınlığı ve gribin geleneksel metotlarla tedavisinde kullanılan zencefil, Türk mutfağında devamlı kullanılan baharatlardan biri değildir. Keskin ve yoğun bir aromaya sahip olan zencefil, yalnız olarak kullanılmış olduğu gibi köri gibi türlü baharat karışımlarında da ana baharatlardan biri olarak yer bulur. Bundan hariç alkollü, alkolsüz içeceklerde, şekerlerde, çorbalarda, et yemeklerinde, hamur işlerinde, soslarda ve unlu mamullerde aroma verici olarak kullanılmaktadır.

Zencefil taze yahut kurutulmuş olarak tüketilebilmektedir. Fakat kişi başı fünlük tüketimi 2 gram ile sınırlandırılmalıdır. Aşırı zencefil tüketimi;

Zencefilin faydaları nelerdir?

Günümüzden 2500 sene önce Çin tıbbında sindirim problemleri, mide bulantısı, romatizmal ağrılar ve solunum sistemi hastalıklarında kullanılmıştır. Geleneksel Hint tıbbında ise kan pıhtılaşmasını ve kolesterolü önleyici olarak kullanımı yayındır. Arap kültüründe afrodizyak olarak bilinen zencefil, Afrika ülkelerinde yaygın olarak gaz söktürücü olarak kullanılmaktadır.

 

Çağımızda yapılan araştırma sonuçları, zencefilin bazı viral enfeksiyonları baskıladığı ve bu enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen hastalıkları önlediği bilinmektedir. Anti- inflamatuar özelliği bulunan zencefil, gerilim tipi baş ağrısı ve artrit şikayetlerinin giderilmesinde etkili olmaktadır. Zencefil çiğ olarak tüketildiğinde anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Lakin bu etki, pişirildiği zaman kaybolur. Zencefilin insanlar üstünde en belli etkisi, mide bulantısını azaltmasına yöneliktir. Mide bulantısı için kullanılan zencefilin kuru veyahut yaş olması önemli değildir.

Zencefil nasıl bir bitkidir?

Zencefilin 20 etrafında çeşidi bulunmaktadır. Çok senelik ve yumru köklere sahip olan zencefilin boyu, 1 metre yüksekliğe ulaşabilir. Koyu yeşil yapraklara ve düz sapa sahip olan bitkinin, baharat olarak yumru kökleri kullanılmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kara lahana nasıl yenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?