Yogaya nasıl başlanır?
Stresi azaltmak ve ruhu dinginlemek başlıca faydalarındandır. Bunun yanında kasların esnemesine ve güçlenmesine, toksin atılımının ya...
Trafik, iş stresi, ailevi sorunlar ve hızlı yaşam koşullarına ayak uyduramama gibi çokca neden bizi kaçış yollarına yönlendiriyor. Genellikle bir yudum kahve veyahut 5 dakikalık sessizlik rahatlamamıza yetebiliyor. Lakin ilerleyen dönemlerde bu kaygılar önü alınamaz bir duruma geliyor. Yıpranmış beden ve ruh sağlımızı bu gerginlikten kurtarmak istediğimizde, karşımıza yoga çıkıyor.
Yoganın Ne Gibi Faydaları Var?
Stresi azaltmak ve ruhu dinginlemek başlıca faydalarındandır. Bunun yanında kasların esnemesine ve güçlenmesine, toksin atılımının yapılmasına, kas ağrılarının azalmasına, solunum ve dolaşım sisteminin iyileşmesine, duygusal dengenin sağlanmasına ve iç huzurun keşfedilmesine yardım etmektedir.
Yoga Nedir?
Kelime anlamı bir araya getirmek, tüm olmaktır ve Hindistan'da doğmuş bir felsefedir. Ruhu rahatlatan, kişinin kendini tanımasını sağlayan en eski meditasyon yöntemlerinden biridir. Başlıca gayesi bireyin kendisini eğiterek evrenin uyumunu yakalaması ve koşulsuz sevgiyi ayrıntılı olarak sindirmesidir. Bu yaşam biçimini uygulayan kişilere 'Yogi' denilir. Herkes yoga yapabilir ve yoga asla bir din değildir. Tam tersine inandığımız dini daha iyi anlamada bizlere yardım etmektedir.
Nasıl Yapılır?
Yoga yapmaya başlamadan önce vücudumuzun rahat edeceği kıyafetler tercih etmeli ve bilmemiz gerekli olan en ehemmiyetli şeyin doğru nefes alışverişi olduğunu unutmamalıyız. Burundan alınan nefes yine burun yolu ile verilmelidir. Bunun nedeni ise vücuda giren prana (hayat enerjisi) miktarını arttırmaktır. Böylelikle burnunuzun koklama merkezine daha fazla prana gidecek ve oradan da sinir sisteminiz ve son olarak beyninize ulaşacaktır. Bu yol size sinir anında daha sakin kalabilmeyi öğretecektir. Yoga yaparken bedenimizin etkinken, zihnimizi pasif bırakmalyız. Mat üstünde yahut havlu kullanarak duruşumuza başlayabiliriz. Duruşumuzun doğru olmasına dikket etmeliyiz, her duruş sonra 10 dk esneme hareketleri yapmalıyız. Uygulayacağımız hareketleri bir uzmandan tecrübe ediyor olmaya yahut güvenilir bir kaynaktan öğreniyor olmaya gereken özeni göstermeliyiz.
Yoga için nasıl bir ortam oluşturmalıyız?
Meditasyonun yapı taşı sessizliktir. Bunu göz önüne alarak yoga yapılacak ortamın sessiz ve dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak (yalın) olması gerekir. Kişinin kendini dinlemesi, kendiyle baş başa kalması ve yüzleşmesi için özel olarak dış dünyadan arınması hayli önemlidir. Hassaten bağlı olduğumuz cep telefonu, bilgisayar, internet gibi yapay faktörleri kapı dışında yapmamız gerekmektedir.