Tarhana çorbası nasıl yapılır?

Tarhana çorbasının yapılışı ise şöyledir:...

 

Tarhana çorbası, Yazın yapılmış olan ve kışın tüketilen, çok besleyici bir çorbadır. Tarhana çorbası yazın yapılıp kurutulduktan sonra uzun zaman dayanmaktadır. Ek olarak yazın hazırlandıktan sonra, kışın hazırlaması hayli kolay olan bir çorbadır. Tarhananın her yörede yapılışı farklılıklar göstermektedir. Sindirilmesi kolay ve besleyici olan tarhananın nasıl yapıldığını inceleyelim.

Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı koyun ve erimesini bekleyin. 

Tencereye 5 su bardağı su ekleyin. Diğer bir kabın içerisinde, 1 su bardağı suya, 3 yemek kaşığı tarhanayı ekleyip katıştırın.

Tencere kaynamaya başlayınca içine su-tarhana karışımını ekleyin. Tekrar kaynayana kadar bekleyin. İsteğinize göre baharat kullanabilirsiniz. 

Tarhana çorbasının yapılışı ise şöyledir:

Hepsinden önce tarhana çorbasının yapılmış olması için ilk önce tarhana hamurunun yapılıp kurutulması ve ufalanması gerekir. O neden ile önce tarhana hamurunun nasıl yapıldığına bakalım. Tarhana hamurunun içerisinde yer alan ana malzemeler; un, yoğurt, domates, soğan, kırmızı ve yeşil biber, tuz ve türlü baharatlardır. Bu malzemelerin karıştırılmasıyla oluşan hamur 'tarhana hamuru'dur. Tarhana hamuru hazırlandıktan sonra kabarması için beklemeye bırakılır. Bir hafta kadar bekletilen tarhana hamuru daha sonrasında kurutma işlemine geçmektedir. Kurutma işleminde ise tarhana hamuru küçük parçalara ayrılarak temiz örtülerin üzerine serilir ve bir kaç gün kuruması beklenir. Kuruma süresi ortama ve hava sıcaklığına göre değişkenlik gösterebilir. Kuruyan tarhana hamurları daha sonrasında elle veya mutfak robotlarıyla ufalanır ve poşetlenirler. Böylelikle tarhana hazırlanmış olur ve istenildiğinde tüketilecek hale gelmiş bulunur.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Buğday ruşeymi nasıl saklanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?