Reyhan nasıl bir bitkidir?

Reyhan otu genel olarak 20 ile 60 cm boyları arasında olup açık yeşil renkli yapraklara sahiptir. Soğuğa karşı gayet duyarlı olan rey...

 

Mis gibi kokusu ve bir çok hastalığa deva olan şifaları ile bilinen reyhan, bazı kısımlarda fesleğen olarak da bilinir. Ballıbabagiller ailesinin bir ailesidir. Ak fesleğen ve yabani fesleğen gibi türleri vardır. Genelde ılıman iklimlerde yetişir, beyaz yahut pembe çiçekler açar.

Reyhan otu genel olarak 20 ile 60 cm boyları arasında olup açık yeşil renkli yapraklara sahiptir. Soğuğa karşı gayet duyarlı olan reyhan bitkisi genelde aşırı sıcak ve kuru ortamları sever. Reyhan otu yapısındaki bileşenlerden ötürü binlerce yıldır kimselerin sağlık sorunlarına karşı etkin olarak kullanılmaktadır.

Reyhan Nasıl Kullanılır?

Reyhan yapraklarının demlenip bal ile karıştırılması da yaygın yöntemler arasında yer bulur. Benzer zamanda bitkinin kokusu da baş ağrıları üstünde etkili olmaktadır. Ek olarak bitkiden elde edilen tonik ile saçlara masaj da yapılmaktadır.

Reyhan otu genelde yemeklerde taze ve kuru olarak kullanılmaktadır. Yemeklere tat vermesinin yanında yağ, çay ve tonik olarak kullanımı da hayli yaygındır. Şifalı bitkiler kategorisinde olmasından ötürü reyhan çayı bolca tüketilir. Reyhanı çay olarak tüketmek ise gayet kolaydır. Reyhan çayı için suyun sıcak yahut soğuk olması fark etmez. Bir sıcaklıktaki suya bir tutam reyhan otu atılır ve kısa bir zaman beklenir. Çay tam olarak dem aldıktan sonra ise içilir. Bu çay gün içerisinde 3 kere tüketilirse stres sorunlarına çözüm olur.

 

Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Boğmaca ve nezle problemlerine iyi gelir.

Baş ağrılarına iyi gelir.

Reyhan özü ile yapılmış olan yağ selülit problemlerine iyi gelir.

İştah acıcı olarak görev yapar.

Cildin rahatlamasına yardım eder.

Reyhan otu ile hazırlanan losyon ile saç derisine masaj yapılırsa saç kökleri güçlenir.

Öksürüğü keser, baş dönmelerine iyi gelir.

Enerji vericidir.

Yaprakları ile yapılmış olan çay bağırsak gazlarını geçirir.

Ağız içerisinde oluşan yaraların iyileşmesine yardım eder.

Genel açıdan sakinleştirici özellikleri ile vücudumuzu rahatlatır.

İshalin belirtilerini ortadan kaldırır.

Hazımsızlığın giderilmesine yardım eden olur.

Arı sokmalarında zehrin etkilerini azaltır.

Reyhanın Yan Etkileri Nelerdir?

Reyhan bitkisinin bilenen bir yan etkisi bulunmaz. Bu yüzden kullanımı çoğu zaman güvenli olarak kabul edilir. Fakat düzenli ilaç kullananların düzenli bir biçimde reyhan bitkisi kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Bitkiye alerjisi olanların ise reyhan ürünleri kullanması önerilmez.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Beyaz çay nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?