Organ bağışı nasıl yapılır?

Bağışlanan organlar kan grubu ve doku uyumuna bakılarak, tıbbi aciliyet haline göre belirlenen hastaya nakledilir....

 

Görevini yerine getiremeyen ve iyileşmesi mümkün olmayan organlara sahip hastalar için şimdilik tek umut organ naklidir. Organ nakli; canlıdan ya da kadavradan alınan sağlıklı organın, ihtiyacı olan hastaya nakledilmesidir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için de kişinin organlarının, hayattayken kendisi tarafından veya öldükten sonra ailesi tarafından bağışlanması gerekmektedir. Peki, organ bağışçısı olmak için ne yapılmış olması gerektiğini biliyor musunuz?

Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Bağışlanan organlar kan grubu ve doku uyumuna bakılarak, tıbbi aciliyet haline göre belirlenen hastaya nakledilir.

Esasen sağlıklı olan bütün organlar bağışlanabilir. Böbrek, kalp, karaciğer, akciğer, pankreas, kemik, deri ve ince bağırsak gibi organların peşi sıra kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kemik iliği ve kompozit dokular da nakledilmektedir. Hayattayken bu organlardan yalnızca böbrek, akciğer ve karaciğer nakledilmektedir. Bu biçimde, sağlıklı iki böbrek var ise bunlardan bir tanesi; sağlıklı karaciğer ve akciğerin de bir bölümü hastaya nakledilebilir. Bununla beraber kemik iliği gibi dokular da bağışçı hayattayken hastaya nakledilebilir. Kadavradan nakil içinse kişinin beyin ölümünün gerçekleşmesi yeterlidir.

Organ bağışçısı, hangi organlarını bağışlamak istediğine tümüyle kendisi karar vermektedir. Ayrıca isterse daha sonrasında organlarını bağışlamaktan vazgeçebilir. Organ bağışından vazgeçen kişinin, bağış kartını imha etmesi ve ailesine haber vermesi yeterli olduğu gibi bağış başvurusu yapılmış olan birimlere de bu hal bildirilebilir. Ailesi izin vermezse, ölümü halinde, organ bağışçısı kişinin organları alınamaz. Bu neden ile organlarını bağışlayan kimselerin bu hali aileleri ile de paylaşmaları hayli önemlidir.

 

On sekiz yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını ya da bir kısmını bağışlayabilir. Kişinin ölümü halinde ise, yaşı kaç olursa olsun, ailesinin isteği ile organları bağışlanabilir. Organ bağışı için gerekli olan işlemler; Sağlık Müdürlüklerinde, hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (ehliyet alır iken, organ nakli ile ilgili vakıf, dernek gibi kuruluşlarda ve organ nakli yapan merkezlerde yapılabilmektedir. Organ bağışı yapıldıktan sonra, bağışçıya organ bağış kartı verilir. Bu kart üstünde bağışçının kimlik bilgileri, imzası ve bağışladığı organlar ile ilgili bilgiler yer bulur. Bağışçının, bu kartı yanında taşıması gerekmektedir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Bronşit hastalığı adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?