Mısır nasıl yetiştirilir?

Mısır sıcak iklim bitkisidir. Çimlenmesi için gerekli olan ideal sıcaklık 10°C'dir. Toprak sıcaklığı ise 15 °C olmalıdır. Bitki geliş...

 

Latince adı “Zea mays L.” dir. Gıda maddesi olarak gayet fazla kullanılan bitkiler arasındadır. Ek olarak mısır koçanı ile de hayvan beslenmesinde önemli bulunan bir yerdedir. Dünyada tahıllar arasında üretimi ikinci sıradadır. Türkiye'de en fazla Karadeniz’de yetiştirilir.

İklim İsteği

Mısır sıcak iklim bitkisidir. Çimlenmesi için gerekli olan ideal sıcaklık 10°C'dir. Toprak sıcaklığı ise 15 °C olmalıdır. Bitki gelişimi için ideal sıcaklık 20- 30 °C aralığıdır. Bitki gelişimini durduran sıcaklık 9 °C’nin altındaki ve 32°C’ nin üzerindeki sıcaklıklardır. Bu yüzden mısır yetiştirmek için ideal sıcaklık 20- 32°C aralığındaki sıcaklıktır.

Yetiştirilmesi

Hasat edilmeye karar verilen mısırlar biçer- döverlerle toplanır.

Toprak hazır olunca tohumlar sıra üstü 25 cm sıra araları 70 cm olacak biçimde ekim yapılmalıdır. Ekim derinliği ise 6 cm olmalıdır. Ekim işlemi Nisan ayının ortalarından Mayıs ayının ortalarına kadar yapılmaktadır.

Bölüm yeteri kadar yağmur alıyor ise sulamaya gerek kalmayabilir. Ama yağış yetersizse tepe püskülü çıkmadan önce ve koçan püskülü çıkınca özel olarak sulama yapılmış olması gerekmektedir. Bu durumların dışında toprak kuruluğu ve bitkideki susuzluk nedeniyle yaprak kıvrılmaları zamanlarında sulama yapılmış olması gerekmektedir. Sulama sıralar arasına açılan kanallarla yapılabilmektedir.

 

Ekilecek olan toprak hepsinden önce derin sürülmelidir. Ardından gübreleme ve yabani bitki ilaçları uygulanarak karıştırılmalıdır.

Adet mısırda erken hasat işlemi tercih edilir. Bunun nedeni kaybnın azaltılması, koçan dökülmesine engel olunması, yağışlara yakalanılmaması ve sap çürüklüğünden kaçınılmasıdır. 

Hasat zamanına karar vermek için tanelerin nem oranına bakılmalıdır. Şu nedenle toplanan belli koçanların nem oranı tespit edilir. En ideal nem oranı %25'dir. Fakat mümkün olmadığı hallerde adet uçlarındaki siyah nokta oluşumuna bakılmalıdır. Bu işlemde koçanın ortalarından alınan 4 adet taneden minimum 3 tanesinde siyah nokta olması gerekmektedir. Alınan taneler koçanın orta bölümünden olmalıdır.

Mısır için en ehemmiyetli problemlerden biri yabani otlardır. Yabani otlara karşı gayet zayıf olan mısır, çapalanmalıdır. Gereken hallerde ise kimyevi mücadele uygulanmalıdır.

Toprak İsteği

Toprak konusunda seçici değildir. Ama tuzlu topraklarda ve taban suyu yüksek olan topraklarda verimli yetiştirme yapılamaz. En iyi gelişimi ise drenajlı ve organik madde bakımından gayet zengin topraklarda gerçekleşir. İdeal pH ise 6-7 olmalıdır.

Işık ve Nem İsteği

Işık verimi etkileyen bir faktördür. Bu neden ile özel olarak döllenmeden sonraki üç gün ışık miktarı önemlidir. Nem ise %60 etrafında olmalıdır. Düşük nem adet verimini düşürür.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çavdar nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?