Lefkoşa nasıl gezilir?

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında bulunan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin başkenti olan şehirdir. Kıbrısın nüfus olarak en kala...

 

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında bulunan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin başkenti olan şehirdir. Kıbrısın nüfus olarak en kalabalık yeri olmasının yanında gayet önemli kültür, ticaret ve ulaşim merkezi olarak da ifade edilmektedir. Ek olarak, yeşil hat ile bölünmüş olması Lefkoşa´yı diğer başkentlerden ayıran çok önemli özelligidir. Yeşil Hat sınırının kuzeyinde Türkler, güneyinde ise Rumlar yaşamaktadır. Arada kalan bölümde ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü yer alır. Bu biçimde ayrılmış dünyadaki tek başkent olma özelliğini taşımaktadır. Bunun yanında tarihten kalan türlü yapıları Lefkoşa´yı pek önemli bir yer biçimine getirmiştir. Lefkoşa içinde gezilip görülmesi gerekli olan çok sayıda mekan bulunur. Hem yavru vatana katkı da bulunmak aynı zamanda Lefkoşa´daki güzel yerler için buraya gidilmesi herkese tavsiye edilir.

Lefkoşa´da nerelere gidilir?

Siyasi olarak pek önemli bir bölüm olan Yeşil Hat sınırının görülmasi gerekir. Halen daha Birleşmiş Milletler kontrolünde yer bulan bu yerden Rum kısmında geçiş Türklere yasaktır. Ama Kıbrıs vatandaşları diledikleri gibi giriş çıkış yapabilir.

Bedestenden sonra yürüme mesafesinde bulunan, Lefkoşa´nın en merkezi bölümü olarak ifade edilen Atatürk Meydanı´nına gidilmesi önerilir. Buraya gidilerek Venedikliler tarafından 1550 senesinde yapılmış olan Venedik Sütunu´nu görebilmek mümkündür. Böylece hem tarihi meydan aynı zamanda takribî 500 yaşında olan sütun görülmüş olunur.

 

Büyük Han´dan sonra hemen yakınında bulunan Selimiye Camii görülebilmektedir. Çok önemli gotik eserler arasında kabul edilen St. Sophia Katedrali Osmanlı burayı aldıktan sonra camiye çevrilmiştir. Şu anki adı Selimiye Camii olan bu yerin görülmesi tavsiye edilir.

Lefkoşa´nın her yeri buram buram tarih kokmaktadır. Bunların ilk sıralarında da 1572 senesinde Osmanlı Valisi tarafından yaptırılan Büyük Han gelir. Bu hanın alt katında kafe ve restorantlar bulunurken, üst katında ise el sanatları sergilenmektedir. Gidilip görülmesi gerekli olan yerlerden yalnızca bir tanesidir. 

Buna ek olarak Türkler ile Rumlar arasındaki çatışmalarda eşi ve çocuklarının Rum çeteciler tarafından öldürüldüğü yer olan Binbaşı Nihat İlhan´ ın evi şu anda müze olarak kullanılır. Barbarlık Müzesi ismi verilen bu yer ziyaret edilip, geçmişe ait yaşanan bu drama tanıklık edilebilmektedir.

Lefkoşa surları içinde yer alan Girne Kapısı da görülmesi gerekli olan yerler arasında yer alır. Venediklilerin 1567 senesinde yaptığı Girne Kapısı, Osmanlı Devleti tarafından Rum isyanları için gözlem yeri olarak kullanılmıştır. Imkanı olanların görmesi gerekli olan bir yapıdır.

St. Sophia Katedrali´nin hemen karşı kısmında bulunan St. Nicholas Kilisesi bulunur. Bir zamanların Bizans kilisesi, daha sonrada Ortodoks merkezi olan bu yer Osmanlılar tarafından ise bedesten olarak kullanılmıştır. Tarihi ve dini açıdan önemli olan bu yerin görülmesi tavsiye edilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Londra'ya ne zaman gidilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?