Kurdele çiçeği bakımı

İngilizce’de “Spider Plant” olarak isimlendirilen kurdele çiçeğinin anavatanı Güney Afrikanın kıyı kesimleridir. Bu özelliğiyle kurde...

 

İngilizce’de “Spider Plant” olarak isimlendirilen kurdele çiçeğinin anavatanı Güney Afrikanın kıyı kesimleridir. Bu özelliğiyle kurdele çiçeğinin koyu gölgeleri sevmediğini anlayabiliriz. Kurdele çiçeği yağışlı zamanlarda bolca su depolar, depoladığı sularla yumrular oluşturmaktadır ve kurak zamanlarda bu depodan faydalanarak hayatta kalır.

Çoğaltma işlemini her mevsim yapabilirsiniz.

Kurdele çiçeği kışa fazla sağlam değildir. O dereceye kadar yapraklarını koruyan bitki-7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapraklarını dökerek hayatta kalır.

Çiçeğinizi suyu iyi süzdüren humuslu bir toprakta yetiştirebilirsiniz. Humuslu topraktaki kurdele çiçeğinin gübre ve bitki besini ihtiyacı da olmayacaktır. Birkaç sene içerisinde hızlı gelişim gösterecek olan çiçeğin saksısını değiştirirken toprağını da yenilemelisiniz.

Az ışık alan yerlerde yetiştirilen kurdele çiçeği birden bire yaz güneşine çıkarılmamalıdır. Güneş ışığıyla yapraklarınızın daha iyi gelişmesini istiyor iseniz bu işlemi kışın yaparak yaprak kaybını önleyebilirsiniz.

Kurdele çiçeğinin yaprak ve gövde yapısıyla, rengiyle biri birinden ayrılan bir çok türü vardır. Bunlardan en fazla tercih edileni evlerde görmeye alışık olduğumuz uzun yeşil yaprakları, yapraklarının kenarları beyaz olan çeşididir.

Güneş ışığını iyi alan yerlerde sağlıklı olarak yetişen kurdele çiçeği, öğlen güneşinin zararlı etkilerinden sakınılmalıdır.

 

Kurdele çiçeğini çoğaltmak için uzun saplarında oluşan hazır köklü fideleri kesip, dikebilirsiniz.

Kurdele çiçeği çok miktarda yumru üretse de yumrulu bitkiler sınıfda yer almaz. Çünkü bu yumrulardan sürgün vermeyen bitki, yumruları sadece su ve besin depose olarak kullanır.

Kurdele çiçeği daha fazla yapraklarının güzelliği için tercih edilir. Yaprak sağlığını korumak için bitkiyi klorlu su ile sulamamalı, sulama için kullanabileceğiniz suyu iki gün bekletmelisiniz.

Hazır poşet olarak aldığınız topraklarda ise mayıs-eylül ayları arasında yaptığınız dört sulamanın birinde bitki besinleri kullanarak çiçeğinizin sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Tuzlu topraklarda sağlıklı büyüme göstermeyen kurdele çiçeği için gübre kullanılacak ise koyun, keçi ve solucan gübresi tercih edilmelidir. Diğer gübreler toprağın tuzluluk oranını arttıracağından yaprak gelişimini negatif etkilemektedir.

Bir başka çoğaltma yöntemi olarak kökten ayırma ile yeni kurdele çiçekleri üretebilirsiniz.

Kurdele çiçeği toprağı hafif kuruduğu zaman sulanmalıdır.Çiçeğinizi kış boyunca hiç sulamayıp, serin bir ortamda bekletebilirsiniz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Zeytin nasıl toplanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?