Reflü belirtileri nelerdir?

Mide asidinin yemek borusu yoluyla ağıza çıkmasıyla kendini gösteren reflünün nedenleri...

 

İnsanların sindiriminin büyük bir bölümü midede olmaktadır. Mide içerisinde bulundurduğu mide asidi ile birlikte besinleri parçalar ve parçalanan besinleri de emilim için bağırsaklara gönderir. Eğer mide asidi belirli nedenlerle yemek borusuna doğru çıkmaya başladığı zaman ortaya problemler çıkar. Yemek borusunun anatomik yapısı kendisini mide asidinden koruma konusunda başarısız kalmaktadır ve mide asidinin ulaştığı bölümler zarar görür ve yanmaya başlar. Bu duruma da genel olarak Reflü adı verilir.

Reflü neden olur?

Reflünün en sık görülen belirtileri yemek borusunda oluşan aşırı yanma ve ara ara mide asidinin ağıza gelmesidir. Bunun yanında hazımsızlık da oldukça yaygın bir şekilde görülebilmektedir.

Reflüden kurtulmak isteyen kişilerin ilk yapacağı şey, mide asidi üretimine neden olan gıdaları iyi bilmek ve bu gıdaların tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Eğer yediğiniz gıdalara dikkat ettiğiniz halde reflü şikayetleriniz devam ediyorsa, mide asidini düzenleyici ilaçlar kullanarak şikayetlerinizin önüne geçebilirsiniz. Eğer şiddetli reflünüz var ise ve bu durumu düzeltmek için çaba sarf etmezseniz, zamanla yemek borusunda geri dönüşü çok zor olan tahribatlar meydana gelir ve bu durum yemek borusu kanseri riskini de büyük oranda arttırır.

Göğüs Ağrısı: Mide asidi yemek borusuna doğru çıkmaya başladığında ilk olarak göğüs bölgesinde kendisini ağrı olarak hissettirir. Bu ağrılar daha çok yemeklerden sonra yani mide asidinin en çok salgılandığı anlarda meydana gelir. Baharatlı ve sindirimi zor olan besinler tüketildiğinde midede daha fazla mide asidi üretilir ve bu durumda yemek borusuna çıkan asidin daha fazla olmasına neden olur ve ağrı daha fazla hissedilir. Bu durumun önüne dik oturarak bir nebze de olsa geçebilirsiniz.

 

Acımsı Tat: Mide asidi eğer yemek borusundan çıkarak ağza kadar gelmişse ağızda acı bir atat oluşmasına neden olur. Mide asidinin gırtlağa kadar gelmesi bile ağızda acı bir tat oluşmasına neden olabilmektedir.

Ses Kısıklığı: Yemek borusunda ilerleyen mide asidi, bu alanda yer alan ses tellerinin de zarara uğramasına neden olur ve tahriş olan ses telleri sebebiyle kişilerde ses kısıklığı ortaya çıkar. Bu durumu anlamak için yemek yedikten sonra 1-2 saat içerisinde sesinizin kısılıp kısılmadığına bakmanız yeterlidir. Eğer düzenli olarak yemekten sonra sesiniz kısılıyorsa bu durumun nedeni reflüdür.

Diğer Belirtiler: Reflünün en sık rastlanan belirtilerini yukarıda sıraladık. Bunun yanında çok sık olmasa da karşılaşılabilen diğer reflü belirtileri de şu şekildedir. Boğaz ağrısı, öksürük, hazımsızlık ve mide bulantısı.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Unutkanlık neden olur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?