Karanfil nasıl yenir?

Kaliteli karanfili anlamak için basit bir su testi yeterli olur. Suya atılan karanfil tohumları suyun üzerinde ya da dibinde duruyors...

 

Anavatanı Endoznezya olan karanfil baharatı, karanfil çiçeklerinden toplanır. Sivri uçlu tomurcuklar halindeki çiçeklerden toplanan bu baharat Güney Asya ülkelerinde üretilmektedir. Eski yüzyıllarda ağız kokusunu önlemek amaçlı kullanılan karanfil daha sonrasında Romalılar tarafından keşfedildi ve Avrupa'da popüler bir baharat oldu. Hollanda'nın öncülük ettiği karanfil ticareti halen Amsterdam ve Rotterdam gibi şehirlerde önemli sektörlerden biridir.

Kaliteli karanfili anlamak için basit bir su testi yeterli olur. Suya atılan karanfil tohumları suyun üzerinde ya da dibinde duruyorsa kaliteli, suya yatay halde bir hal alıyorsa kalitesiz olarak yorumlanır.

Siyah renkli ve güzel kokulu olan bu baharat, kuvvetli bir antiseptiktir ve antioksidan özellikleri de yapısında bulundurur. Cinsel gücü ve isteği arttıran karanfil afrodizyak etkisine sahiptir. İdrar söktürücü ve toksik madde atıcı özelliği de mevcuttur. İştah açıcı özelliği olan karanfil benzer zamanda midede gaz oluşumunu engeller ve hazmı kolaylaştırır. Yemek sonrası içilen karanfil çayı sinirleri yatıştırır ve stresi azaltır, baş ağrılarına iyi gelir ve hafızayı güçlendirir.

Karanfil tomurcuklarının sıcak suda 10 dk bekletilmesiyle yapılmış olan karanfil çayı ılık olarak içilmeli ve taze tüketilmelidir. Regl ağrılarını da hafifleten bu yatıştırıcı çay benzer zamanda iyi bir uykuya da zemin hazırlar. Karanfil yağı ise vücudumuzdaki romatizmal ağrıların giderilmesinde ve vücudumuzun tazelenmesinde yararlıdır. Masaj yoluyla vücudumuza uygulanan karanfil yağı benzer zamanda enfeksiyonlara karşı da kuvvetli etkiye sahiptir. Cildi tazeler ve canlandırır. 

 

Karanfilin devamlı kullanım şekillerinden biri karanfil çekirdeklerini ağızda belli bir zaman bekletmek ve yemek sonrası kötü kokuların oluşmasını önlemektir. Nefesi tazeleyen karanfil benzer zamanda hafif derecedeki dişeti ağrılarına karşı da gelir. Anti bakteriyel etkisi de bulunan karanfil, ekşi bir tada sahiptir ve Hindistan'da yemeklerde bolca kullanılır. Avrupa mutfaklarında ise tatlılara eşlik eden karanfil benzer zamanda reçel ve marmelatlarda aroma olarak da sıkça kullanılır. Güney Asya mutfağında ise yemeklerde tercih edilen soslarda kullanılır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Paprika nasıl yenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?