Kahve nasıl bir ağaçtır?

Kahve ağacı tropik iklimi sever. Kahve üretimi yapılabilmesi için bölgenin bol yağış alması ve sıcaklığın takriben 18 ile 24 derece a...

 

Brezilya, kahve üretiminin en fazla olduğu ülkedir. Kahve, çok kimsenin vazgeçilmeyen içeceğidir. Tadı ve kokusu hayli hoştur. Kahve içildiği gibi tatlılarda da hayli çok kullanılmaktadır. Brezilya 'yı Vietnam ve Kolombiya takip eder. Tarımı en bilinen olan kahve türleri; Coffea Arabica (Arabika kahvesi) ile Coffea Canephora (Robusta kahvesi) 'dir. Kahve ağacı, Rubiaceae yani kökboyasıgil ailesine ait bir ağaç çeşididir.

Kahve ağacı yetişme koşulları

Kahve ağacı tropik iklimi sever. Kahve üretimi yapılabilmesi için bölgenin bol yağış alması ve sıcaklığın takriben 18 ile 24 derece arasında olması gereklidir. Aşırı soğuk, aşırı sıcaklara ve ani sıcaklık değişikliklerine sağlam değildir. Akdeniz Bölümünde yetiştirme çabaları olmuş olsa da, Türkiye'nin iklim koşulları kahve üretimine elverişli olmadığından ötürü ne yazık ki Türkiye 'de yetiştirilemez. 

Kahve içerisinde bulundurduğu kafeinden ötürü, içildiği zaman kişiye canlılık vermektedir, astım hastalarına iyi gelir, konsantrasyonu arttırmaktadır. Lakin kahvenin fazla tüketilmesi kalp ritminde düzensizliğe neden olabilmektedir, tansiyonu yükseltir. Gün içinde 3 yahut 4 bardaktan fazla içilmesi sakıncalıdır ve türlü rahatsızlıklara neden olabilir.

Kahve ağacı, doğal şekline bırakıldığında 8 - 10 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Fakat, meyvelerinin toplanması zor olduğundan ötürü budanarak genellikle 4 - 5 metre uzunluğunda tutulur. Dikildikten yaklaşık 3 sene sonra meyve vermeye başlar. 30 - 40 sene süresince meyve vermeye devam eder. Meyvesinin içerisinde sadece 2 adet çekirdek olur. Çiçekleri beyaz renkli olur ve güzel bir kokuya sahiptirler. Meyvesi olgunlaştıktan sonra yeşilden kırmızı renge döner ve kirazı andırır. Bu sebeple kahve kirazı olarak da adlandırılır. Kışın yaprak dökmez. Parlak koyu renkli, sivri uçlu yaprakları vardır. Senede iki veyahut üç kez çiçek açar. Ama çiçekleri çok kısa ömürlüdür, açtıktan birkaç saat sonra solmaya başlarlar ve kahve meyvesi oluşmaya başlar. Meyvesi olgunlaştıktan takriben 14 gün sonra çürümeye başlar, bundan dolayı sürekli kontrol edilir.

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Antep fıstığı nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?