Facebook hangi bilgilerinizi nasıl topluyor?

Sosyal medya devi facebook'un, uygulamasını kullanmadığınız zamanlarda bile size ait bilgileri topladığı ortaya çıktı...

 

Son dönemde facebook'taki skandallar hakkında ardı ardına bilgiler gelmeye devam ediyor. Bu yazımızda facebook'un uygulama kapalı olsa bile sizin bilgilerinizi nasıl topladığına değineceğiz...

Facebook Yönetim Müdürü olan David Baser, fb.com'daki bir makalede bunu açık açık dile getiriyor ve bu bilgi toplamanın nedenlerini bize aktarıyor.

Facebook ne tür bilgiler toplayabilir?

Bunları üç ana başlıkta görebilmek mümkün.

  • 1. Bilgisayarınızın IP adresi,
  • 2. Hangi tür tarayıcı ile internete girdiğiniz (Chrome, Firefox veya Internet Explorer vb. gibi)
  • 3. Hangi işletim sistemini kullandığınız

David Baser makalesinde, bilgi toplama işinin hukuki olduğunu ve bunun birçok web sitesi ve kuruluş tarafından da yapıldığını anlatıyor:

David Baser: Birçok şirket bu türden hizmetler sunmaktadır ve Facebook gibi, bunları kullanan uygulamalardan ve sitelerden de bilgi alırlar. Twitter, Pinterest ve LinkedIn'in tümü, kullanıcıların hizmetlerinde bir şeyler paylaşmalarına yardımcı olmak için benzer Beğen ve Paylaş düğmelerine sahiptir. Google'ın popüler bir analiz hizmeti vardır. Ve Amazon, Google ve Twitter hepsi giriş özellikleri sunuyor. Amazon, Google ve Twitter hepsi giriş özellikleri sunuyor. Bu şirketler ve diğerleri ayrıca reklam hizmetleri sunmaktadır. Aslında, çoğu web sitesi ve uygulama, her ziyaret ettiğinizde aynı bilgileri birden çok şirkete gönderir.

Baser, Facebook'un bu bilgileri toplamasına rağmen, verilerinizi satmadığını ve yalnızca farklı kullanıcılar için içeriği daha iyi seçebilmek ve kullanıcı yararına kullanmek amaçlı toplandığını iddia ediyor. Baser'in toplandığını ve satılmadığını iddia ettiği bu bilgilerin bazıları, (İşletim Sistemi bilgisi ve Tarayıcı bilgisi) aslında kullandığımız tarayıcılar aracılığıyla web sitelerine gönderiliyor.

 

Bazı uzmanlar IP adresi hariç, diğer bilgilerin toplanmasının pek zarar teşkil etmediği konusunda hem fikirler. Bazı diğer uzmanlar ise, önemli olan kişisel bilgilerin (Doğum tarihi, Kredi kartı numaraları vb. gibi) güvende olduğu sürece IP adresinin bile kayıt edilmesinin zararlı olmadığı konusunda fikir belirtiyorlar.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Yüz tipine uygun güneş gözlüğü seçimi nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?