Bağışıklığı güçlendiren besinler

içinde antibiyotik özelliği gösteren yağlar bulunmaktadır. Enfeksiyonlara karşı etkin rol üstlenir....

 

Bağışıklık mekanizmasının güçlenmesi için altın kural sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bunu yapmak için değişik besin gruplarından karbonhidrat, protein ve yağ içeriği bakımndan dengeli, vitamin ve mineral açısıdan zengin ve yararlı besinler tüketilmesi gerekmektedir. Besin içeriği açısından iyi planlanmış bir beslenme programı ile vücudumuzun bağışıklık kalkanı devamlı hazır bulunmaktadır. Tersi halde vücut yeterli besin alamadığında güçsüz kalır ve hastalıklara yakalanması kolaylaşır. Hastalık zamanı de uzun ve şiddetli geçmektedir.

Kara turp

içinde antibiyotik özelliği gösteren yağlar bulunmaktadır. Enfeksiyonlara karşı etkin rol üstlenir.

Zencefil, zerdaçal ve yeşil çay

vücudumuzun hastalıklarla mücadelesinde etkin olur. Vücudumuzdan toksinlerin atılmasına yardım etmektedir. Kanser ile mücadelede etkili olduğu bilinen zencefil, çay olarak ya da yemek ve tatlılara katılmak suretiyle tüketilebilmektedir. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal ise yemeklere katılmak suretiyle tüketilebilmektedir. Yeşil çayın antioksidan etki gösteren kateşin ve polifenol içeriği bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yeşil yapraklı sebzeler

ve genellikle de ıspanak, enfeksiyonları önleyip bağışıklık sistemini güçlendiren ve A,B,C,E vitaminleri yanında kalsiyum ve magnezyum minerallerince zengin bitkilerdir.

Kültür mantarı

beyaz kan hücresi yapımını arttırarak vücudumuzun hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Kültür mantarı, etin yerini tutabilecek protein değerine sahip, sağlık için tüketilmesi gerekli olan besinlerdir.

 

Lahanagillerden karnabahar, brokoli ve lahana

iyi birer beta karoten kaynağıdır. Antioksidan etkileri ile vücudumuzu serbest radikallerin zararlarına karşı korurlar. İçerisindeki E ve C vitamini ve kalsiyum ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Brokoli ve domatesin beraber pişirilmesi, beslenme uzmanları tarafından kanseri önleyici etkisi için tavsiye edilir 

Tezgahlarda yerini alan hamsi, sardalye, çinekop, çipura ve levrek gibi yağlı balıklar vücutta bağışıklığı yükseltir. Yağlı balıkların iltihapları önleyici özellikleri bulunmaktadır.

Yumurta

içinde A vitamini, çinko ve betakaroten bulunmaktadır. Protein deposu yumurta bağışıklık sistemini güçlendirir. Mevsiminde tüketilen domates kanser ve kalp damar hastalıkları ile savaşır. Vücudumuza direnç kazandırır.

Yoğurt

içerisindeki probiyotikler, vücudumuza zararlı bakterileri yok eder ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğal antibiyotik görevi yapan yoğurt benzer zamanda bağırsak sistemini korur.

Sarımsak

bağışıklık sistemini güçlendiren, içerisinde selenyum minerali bulunan, antibakteriyel ve virüs karşıtı özellik gösteren önemli bulunan bir besindir. Sağlıklı yaşam için her yemeğe bir diş sarmısak katmak benzer zamanda sindirim sistemine ve bağırsaklara da iyi gelir.

Üzüm, yabanmersini, kivi ve portakal

gibi C vitamini kaynağı olan turunçgiller bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış mevsimindeki aylarda taze olarak bolca tüketilmesi tavsiye edilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Şeftalinin faydaları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?