Zambak çiçeği bakımı
Suyu seven bir bitki olan zambak çiçeği, en fazla haziran ve ağustos ayları arasında suya ihtiyaç duyar. Bu mevsimde bitkiye verilen ...
Zarif, güzel ve güzel kokulu zambak, her evin ve bahçenin havasını değiştirecek türde, muazzam bir bitki olarak bilinir. Üstelik bu güzel bitkiyi yetiştirmek hayli zahmetsizdir. Siz de evinizde veyahut bahçenizde zambak çiçeği yetiştirmek istiyor iseniz makalemizde yer bulan bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Sulama
Suyu seven bir bitki olan zambak çiçeği, en fazla haziran ve ağustos ayları arasında suya ihtiyaç duyar. Bu mevsimde bitkiye verilen su arttırılmalıdır. Bu su toprağın her yerine ulaştırılmalıdır. Sulama işlemi, benzer gün içerisinde ve benzer miktarlarda yapılmalıdır. Verilen su muhakkak soğuk olmamalıdır. Bu zambakların köklerine zarar vermektedir.
Bakım ve Yetiştirme
Zambak çiçeğini haziran ve ağustos ayları arasında açar. Bu çiçekleri ekim ve şubat ayları arasında döker. Çiçeklerin daha fazla açması, bitkinizin daha sağlıklı olması için zambağınızın toprağına senede iki kez çiçekçi veyahut seralardan alacağınız toprak vitaminlerini ekleyebilirsiniz. Böylece daha güzel görünen, çabuk büyüyen ve uzun yaşayan bir bitkiye sahip olursunuz.
Işığa karşı narin olmayan zambak çiçeği, çok fazla soğuk veyahut çok fazla sıcak havada yetişemez. Bu hava durumları bitkinin yaprak, çiçek ve köklerine zarar vermektedir. Ekim ve şubat ayları arasında oda sıcaklığı minumum 12 derece olmalıdır.
Eğer zambak çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz saksı değişimini iki senede bir yapmalısınız. Bu değişim sıcak ayların başlangıcında olmalıdır.
Zambak çiçeği, bir çok bitkinin ihtiyacı olan güneş ışığına direkt ihtiyaç duymaz. Bu da bitkinin bakımını kolaylaştırır. Zambaklar, dolaylı ışıklardan da faydalanabilir.
Çoğaltma
Zambak bitkisini çoğaltmak için en ideal mevsim ilkbahar, en ideal ay ise nisan ayıdır. Zambak çiçeğini çoğaltmak için köklerini ayırmak gerekmektedir. Köklerinden ayırma metodu ile elde edilen bitki kökleri değişik alanlara ekilir ve çoğaltma işlemi gerçekleştirilir.
Kökten ayırma metoduyla başka bir alanda dikilen ikinci zambak çiçeği, kısa zaman büyür ve çiçek açar. Bu bitkinin bakım ve sulama işlemi çoğaltılan bitki ile benzer biçimde yapılmalıdır.
Sizler de evinizi güzelleştirmek, bahçenizi mis kokulu ve güzel bitki ile şenlendirmek istiyor iseniz bakımı kolay zambak çiçeğini tercih edebilirsiniz.