Avokado nasıl yetiştirilir?

Avokado meyvesi, yağ, kalori ve protein içeriği yönünden çok meyve çeşidine göre üstünlüğe sahiptir. %2 protein, %10-17 yağ, %1.5-2.0...

 

İspanyolca aquacate yahut ahuacate kelimelerinden türeyen avokado, Meksika’daki dağlık alanlardan başlamak suretiyle Orta Amerika’nın Pasifik sahilleri boyunca geniş bir coğrafi alana yayılan, çok miktarda türü ile biri birinden değişik özellikler taşıyan, polimorfik bir ağaç çeşididir.

Avokado meyvesi, yağ, kalori ve protein içeriği yönünden çok meyve çeşidine göre üstünlüğe sahiptir. %2 protein, %10-17 yağ, %1.5-2.0 şeker ve %80 su içermektedir. Yağ oranı yüksek olmasına karşın doymamış tekli oleik yağ asitleri ile kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve hazmı kolaydır.

Türkiye'de avokadonun ticari yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için 1970’li senelerde Fuerte, Zutano, Hass ve Baco olmak üzere 4 önemli tür getirtilmiştir. Bu çeşitler Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve İskenderun şartlarında denemeye alınmıştır. Türkiye'deki avokado üretiminin takriben %60’ı Antalya'dan, %30’u Mersin'den ve %5’i diğer illerden karşılanmaktadır.

Avokado genellikle yayvan, bazen de dikine gelişen, yapraklarını dökmeyen 6- 20 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Gevrek bir yapıda olup şiddetli rüzgarlara karşı dirençsizdir. Genel görünüşü itibarı ile çarpık dallanan bir gövdesi vardır. Gövdede kaba ve dikine yarıkların bulunmuş olduğu, etli bir kabukla örtülüdür. Yapraklar koyu yeşil renkte, oval, eliptik ya da andıran şekillere sahiptir. Genç sürgünleri kırmızımsı renktedir. Yaprak uzunlukları 7,5 ile 37,5 cm arasında değişir. Olgunlaşmamış yaprakların rengi açık yeşildir. Meksika soyundan gelen türlerin yaprakları anason kokuludur.

 

Toprak isteği

Toprak isteği açısından çok seçici olmayan avokado, hafiften ağıra çok toprak türünde yetiştirilebilir. Lakin avokado için en ideal topraklar, derinliği 1 metreden az olmayan, organik bileşenleri zengin, derenajı iyi, kumlu-tınlı yahut alüvyon topraklarıdır. Ph oranı nötr yahut hafif asitli, taban suyu 1,5- 2 metre olan topraklarda iyi verim alınır.

İklim isteği

Herdem yeşil kalan ve subtropik bir meyve olan avokado, ılıman iklimlerde, kış soğukları fazla olmayan, sert rüzgarlardan korunmuş alanlarda yetiştirilir. Bitki; çiçeklenme ve meyve tutum devrinde, düşük sıcaklıklardan ve ani ısı dalgalanmalarından, sert rüzgarlardan kolaylıkla etkilenir. Kışın donları ve ilkbahardaki geç donlar meyve verimini negatif etkilemektedir. Düşük sıcaklılara dayanması çeşitlere göre değişkenlik gösterse de -1 ve -6 derece arasındaki soğuklara dayanabilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Tarhun nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?