Astım nasıl teşhis edilir?

Beyaz kan hücresi olan eozinofillerin sayısı astımlı bireylerde daha çok görüldüğü için sayım yapılmaktadır....

 

Astım kısaca solunum güçlüğüdür. Astım hastalığını açarsak; solunum yollarında meydana gelen iltihaplanmalar nedeniyle balgamın nefesi tıkayacak derecede artmasına, bronş zarının şişerek nefes almayı zorlaştırmasına yahut bronşların kasılmasıyla nefes almanın zorlaşmasına sebebiyet verecek iltihaplanmalardır.

Eozinofil

Beyaz kan hücresi olan eozinofillerin sayısı astımlı bireylerde daha çok görüldüğü için sayım yapılmaktadır.

Eozinofillere balgam yahut tükürük içinde boyama yapılarak da bakılmaktadır.

Metakolin testi

Metakolin maddesi solunum yollarını daraltıcı etkiye sahiptir. Doktor gözetimi ile verilen metakolin maddesine verdiğiniz tepki astım hastası olduğunuzu göstermektedir.

Eğer astımsanız doktor muayenesinde doktorunuz solunum dengesizliklerinizi fark edecek ve sizi bir takım testlere sokacaktır. Bu testler:

Klinik bulguları öksürük, nefes darlığı, hırıltı, göğüs sıkışması gibi belirtilerdir. Lakin astım teşhisi konulması için doktor muayenesi ve bazı testler uygulanmadır. Astım gibi ciddi bir hastalığa yalnızca şikâyetleriniz doğrultusunda teşhis konulması doğru değildir.

Alerji testleri

Astım denildiğinde alerji akla gelir. O nedenden dolayı alerji testleri yapılarak astım olma ihtimali belirlenir. Alerji için üç adet test vardır. Bu testlerin adları: prick test, scratch test, intradermal test olmak üzere üç adettir.

 

Spirometri (Nefes testleri)

Temel olarak akciğer kapasitenizi ölçen bir testtir. Test esnasında burundan nefes almak engellenerek tek kullanımlık bir ağızlıktan nefes alıp vermesi sağlanmaktadır. Bu anda görevli kontrolünde derin nefes alma, sonuna kadar nefes verme gibi uygulamalar yaptırılır. Bundan dolayı cihaz ciğer kapasitenizi ve bir saniyede ciğerlerden atılan hava miktarını ölçmektedir.

Test sonucuna göre münasip görülürse astım ilacı verilerek test yenilenir. Yenilenen sonuçla eski sonuç arasında %15 üstü artış var ise astım teşhisi konulmaktadır. Lakin hastalığın doğası nedeni ile yanıltıcı bir yöntem olabilir. İki kriz arası sonuçlar normal çıkabilmektedir.

İgE antikor

Alerji ile kandaki seviyesi artan bir antikordur. Bu ölçüm yapılarak astım belirlenebilir. Ama her yaş grubunda miktarı farklıdır. Bu neden ile yaş gruplarına göre bu bilgiler bilinmelidir.

Ek olarak türlü kan testleri de astımda belirleyicidir.

X-ışınları ( Görüntüleme testi)

Sinüslerin tomografi ile taranması işlemi ile yapılmaktadır  Buralarda gözlenen polip gibi yapısal bozukluklar astım belirtisi olabilir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Uyku bozuklukları nasıl tedavi edilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?