Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir?

Limon ağacı evde saksıda yetişebileceği için saksı gerektiği kadar büyük olmalıdır. Asgari 17’lik saksıda yetiştirilmelidir. Lakin im...

 

Limon ağacı, her mevsim ışığa ihtiyaç duyar. Kış mevsiminin etkili olduğu aylarda, havalar soğuk olduğunda evin içerisinde güneye bakan bir pencere önüne yerleştirilmelidir. Yeteri kadar ışık almadığı düşünülürse floresan ışığı ile desteklenmelidir. Haziran ve temmuz ve ağustos aylarında ise açık havada olmalıdır. Açık havada olan fidanlar daha sağlam olur ve bol meyve tutar. Evde açık alan olarak balkon ya da terasa yerleştirilebilir. Fidanı ilk defa dışarı koyulduğunda her şeyden önce 1-2 hafta kadar yarı gölge bir yere yerleştirilmelidir. Daha sonrasında hava yeteri kadar ısındığında ve fidan dış ortama alıştığında bol güneş alan bir yere yerleştirilmelidir.

Limon ağacı evde saksıda yetişebileceği için saksı gerektiği kadar büyük olmalıdır. Asgari 17’lik saksıda yetiştirilmelidir. Lakin imkan var ise 22’lik ve 28’lik saksılar limon ağacı için hayli uygun olur. Saksının içine koyulacak toprak ise besin değeri yüksek bir toprak olmalıdır. Toprağın pH derecesi 6-6.5 etrafında olmalıdır. Toprak türü olarak bir misal verilecek olursa torf, limon ağacı için hayli iyi bir toprak türüdür. Ek olarak toprağın gübrelenmesi gerekmektedir. Sıvı gübreler limon ağacı için kullanılabilmektedir. Gübrelemeye ilkbahar başlangıcından yaz sonuna kadar devam edilmelidir.

Bahar aylarının başında, güneşin sıcaklığı hissedilmeye başlandığında ağaç, beyaz çiçekler vermeye başlar. Daha sonrasında ağustos sonundan ocak sonuna kadar meyve vermektedir. Şubat ayında da budama yapılmalıdır. Budama ardından da ağaçta çiçeklenme olmadan toprak gübrelenmelidir.

 

Limon ağacının sulanması hayli önemlidir. Lakin çok fazla suya da maruz kalmamalıdır. Sulama yaparken hepsinden önce toprak yüzeyinin hafifçe kuruması beklenir. Daha sonrasında drenaj deliklerinden su gelene değin sulanmalıdır. Limon ağacı, ilkbahar ve yaz mevsimindeki aylarda düzenli şekilde su ister. Kış mevsiminin etkili olduğu aylarda ise daha az su verilmelidir.

Limon ağacının dalları ilkbaharda hafifçe budanmalıdır. Budama nihayetinde ağaç, meyveleri daha kolay bünyesinde tutabilir. Saksı değişimi ise birkaç senede bir ilkbaharda yapılmalıdır.

Limon ağacı, yaz mevsimindeki aylarda sıcak ister. Kış mevsiminin etkili olduğu aylarda ise bulunmuş olduğu ortamın sıcaklığı asgari 10 derece olmalıdır. Oda sıcaklığında da yaşamına devam eder. Fakat biraz serinlik limon ağacı için iyi olur. Kalorifer, soba gibi ısı kaynaklarına çok yakın olmamalıdır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Elma ağacını budamanın yolları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?