Nasıl tekstil mühendisi olunur?
Mezun olan tekstil mühendisleri Türkiye’nin maksimum istihdam eden sektörlerinden birisi olan tekstil konfeksiyon alanında işe başlay...
Tekstil mühendisliği, üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı dört senelik lisans programlarından birisidir. Türkiyede başta Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi tekstil mühendisi yetiştiren üniversiteler arasında yer bulur. Zamanımızda tekstil mühendisi olmak isteyenler her şeyden önce Lisans Yerleştirme Sınavı’na girip barajı geçmeli ve MF-4 alanından yeterli puanı almalıdır. Sonrasında da üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümü mezunu olmalıdır.
Mezun olan tekstil mühendisleri Türkiye’nin maksimum istihdam eden sektörlerinden birisi olan tekstil konfeksiyon alanında işe başlayabilirler. Çalışmaları alanlarının gayet zengin olması ile beraber tekstil makineleri satan firmaların yanında ithalat/ihracat firmalarında ve tekstil laboratuvarlarında da çalışma olanağı vardır. Tekstil mühendislerinin yoğun bulunmuş olduğu ve iş olanaklarının daha çok olduğu yerler arasında Marmara kısmı, Denizli, Kahramanmaraş, Adana ve Denizli bulunmaktadır.
Tekstil mühendislerinin temel görevlerinden bir kısmı, tekstil işletmelerinde üretim planlaması, organizasyon yönetimi, tekstil ürünlerinin tasarımı ve tekstil işletmelerinde eğitim faaliyetleridir. Tekstil mühendisleri tekstil ticareti yapan kişi ve kuruluşlarla hammadde makine ve yedek parça üreten sanayi ile beraber çalışmaktadırlar. Bir tekstil mühendisi, iplik, kumaş ve hazır giyim ürünlerine münasip hammaddeyi seçer, hammaddenin işleneceği makinelerinin münasip çalışma koşulların belirler ve kontrol eder. Bunların peşi sıra üretim verimliliği ve ürün kalitesini etkileyen koşulları analiz eder. Benzer zamanda tekstil mühendisleri lisans eğitiminden sonra master, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer de yapabilirler. Çalıştıkları iş yerlerinde, kısım şefi, imalat müdürü, genel müdürlük seviyesine kadar yükselebilir. Belli bir alan yahut konuda uzmanlaşma şansı yakalayabilirler. Hem tekstil mühendisi aynı zamanda girişimcilik ruhu olanlar da, üretim, pazarlama, temsilcilik konularında kendi işlerini yapabilirler.
Tekstil mühendisleri eğitimleri süresince temel fen ve matematik dersleriyle beraber; statik, malzeme, elektrik makineleri, termodinamik, ısı iletimi, otomatik kontrol gibi mühendislik dersleri bu derslerin yanında da pamuk iplikçiliği, yün iplikçiği, desencilik, dokuma ve kalite kontrol gibi meslek dersleri de almaktadır. Tekstil mühendisi adayları yazları staj yaparak uygulamalı olarak derslerini pekiştirirler. Zaten bu sektörde çalışan insanlar üniversiteden yetişerek gelirler çünkü mühendisliğin de vermiş olduğu uygulamalı öğretimle, stajlar ve üniversite okurken çalışma gerekliliği mezun olduğunda tekstil mühendisinin işe alım sürecinde tercih edilebilirliğine etki eder.