Zakkum nasıl bir bitkidir?

Zakkumun en popüler çeşidi Nerium Oleander’dir. Yaz mevsimindeki aylarda çiçeklenen Nerium Oleander’in boyu 3 metreye kadar uzayabili...

 

Türkiyede Akdeniz ve Ege bölümünde su kenarlarında doğal olarak yetişen zakkumun 2-3 çeşidi bulunur. Yapraklarını dökmeyen ve devamlı yeşil kalabilen, çalı formundaki bitkilerdir. Botanikte Nerium olarak bilinen zakkum, görünüş ve çiçek yapısı ile bahçelerde, parklarda, çit ve perde olarak peyzaj uygulamalarında tercih edilen dış mekan bitkileri arasında yer bulur. Fakat yaprakları ve çiçekleri zehirlidir.

Zakkum Türleri Nelerdir?

Zakkumun en popüler çeşidi Nerium Oleander’dir. Yaz mevsimindeki aylarda çiçeklenen Nerium Oleander’in boyu 3 metreye kadar uzayabilir. Diğer zakkum çeşitleri gibi yapraklarını dökmeyen çalı formunda bir bitki olarak bilinmektedir. Yapraklarının yapısı dar ve uzun, deriye benzeyeni gri ve yeşil tonlardadır. Tek kattan oluşan çiçekleri dal ucunda açar. Pembe renkli ve salkım şeklindedir. Pembe dışında kırmızı, beyaz renklerde ve katmerli yaprak yapısına sahip, değişik kültür formları da üretilmiştir. En çok karşılaşılan hastalıkları ve zararlıları ise yaprak bitleri, kırmızı örümcekler ve salyangozlardır.

Zakkum nasıl bir bitkidir?

Zakkum bahçe ve parklarda, tekli yahut gruplar durumunda kullanılmaktadır. Uzun zaman dayanabilen çiçeklerinin canlı renkleri ve güzelliği sebebiyle çit, perde yahut grup oluşturmakta kullanılabilmektedir. Budandığında ağaç formu verilebilir.

İklim ve toprak ihtiyacı

 

 Zakkum çeşitleri doğal yetişme alanlarında dere ve akarsu kenarlarındaki bol alüvyonlu toprakları sever. Bu toprakların dışında taşlı, çakıllı, ağır, dirençli topraklara da uyum sağlayabilir. Sıcaklık ihtiyacı yüksek olan bir bitki olarak bilinmektedir. Yazları sıcak ve nemli geçen iklimlere ihtiyaç duyar. Bilhassa gelişme devrinde nem gereksinimi hayli fazladır. Kış soğuklarına karşı duyarlıdır. Çok fazla soğuğa dayanamaz. Kışın azami -4 dereceye kadar dayanabilir. 

Zakkum Nasıl Çoğaltılır?

Zakkum çeşitleri çelik ve daldırma yöntemleriyle çoğaltılır. Tohumdan üretilen türler ana bitkinin bütün özelliklerini taşımaz. Çiçeklerinin rengi genelde daha açık bir renk taşır. Zakkum tohumları, sonbaharda tohum kapsülleri açılınca toplanır ve en direkt dikilir. Çimlenme süresi takriben 2 haftadır. Çelik yöntemi ise yaz sonuç kısmında, yaşlı sürgünlerden 8 ile 15 cm kesilerek yapılmaktadır. Bahçe toprağı, kompost ve kum karışımından hazırlanmış harçta köklendirilmesi sağlanmaktadır 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Ladin nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?