Yasemin çiçeği bakımı

Yasemin çiçeğini eve aldığınızda takriben 10 tüm gün mutlaka sulamayın. Bunu yapma nedeniniz çiçeği ev ortamına alıştırmaktır. Ocak a...

 

" Oleaceae " ailesine ait bir bitki olarak bilinir. Her devirde yeşil yahut yazın " yeşil olan " yahut " sarılıcı ve dik büyüyen "çeşitleri vardır. Dağınık ve seyrek bir yapıya sahiptir. Yasemin çiçeği, sıcaklığa dayanabilen bir bitki olarak bilinir. Fakat O°C’nin altındaki sıcaklıklara karşı hassastır. Özel olarak ta şubat ayında hafif orandaki gece donları zararlı olur. Bu zarar, kış kesimi erken yapılmışsa ve bitki sürgün vermeye hazırlanıyorsa daha yüksek olur.

Yasemin çiçeğini eve aldığınızda takriben 10 tüm gün mutlaka sulamayın. Bunu yapma nedeniniz çiçeği ev ortamına alıştırmaktır. Ocak ayında tomurcuk vermeye başlayan çiçeğin evdeki yeri gün içinde asgari 3 saat güneş almalı. Yasemin çiçeği suyu sever. Özel olarak yaz mevsiminde sık sulanması gerekmektedir. Sık sulandığı zamanlarda 15 gün içerisinde bir sulama suyuna besin karıştırılabilir. Ekim ve şubat ayları arasında sık sulanmasına gerek yoktur. Toprağının nemli olması gelişmesi için yeterlidir.

Yasemin çiçeği, fazla toprak seçmez, o yüzden de sulamasını toprak kurudukça yapmalısınız. Bitkiye mineral ve vitamin ilkbahar mevsiminde ve kısmen de yaz mevsimindeki aylarda verilebilir. Çünkü bitkinin gelişim gösterdiği zamanlar bunlardır. İlkbaharda yasemin, çiçeklerini dökeceğinden böyle zamanlarda budama yapabilirsiniz. Bütün çiçek açmış dalları budayın ve tekrar filizlenmeye başlayana kadar bitki besinleri örnek verilecek olursa vitamin, mineral vermeyin. Bitkiniz henüz küçük ise dalları 15 cm' ye ulaştığında kesin ki fazla dallanmasın.

 

Bu çiçeğin dalları yeşil ve köşelidir. Yaprakları ise karşılıklı ya da sarmal dizilişe sahiptir. Yaprakları genellikle tüysüzdür. Bazı türlerinde bir sapta yalnızca tek yaprak bulunmaktadır. Çiçekleri dalların ucunda, beyaz pembe ya da sarı renklidir.

Çiçek haziran ile eylül ayları arasında kuvvetli güneş ışınlarını çok sever ve ister. O nedenle de toprağının yeteri miktarda besleyici olması gerekmektedir. Sohbaharda sıcaklık 13 derecenin altına düştüğü zamandan başlayarak 45 tüm gün sıcağa alınmadan dışarıda üşümesi gerekmektedir. Bitkiyi eve almadan önce muhakkak toprağının kuru olduğundan emin olun tersi halinde ani ısı değişikliğinden ötürü kökler çürüyecektir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Karahindiba nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?