Trigliserit nasıl düşer?

Vücudumuza alınan karbonhidrat, yağ veya proteinlerin tüketilemeyen kısmı trigliserite dönüştürülerek deri altında organların etrafla...

 

Gliserol ve üç yağ asidinden meydana gelen Trigliserit, hayvansal ve bitkisel yağların ana maddesi olan bir esterdir.

Vücudumuza alınan karbonhidrat, yağ veya proteinlerin tüketilemeyen kısmı trigliserite dönüştürülerek deri altında organların etraflarında veyahut deri altında depo edilir. Genellikle metabolizmal organlarda oluşturulurlar. Bu depo edilen yağlar, enerji ihtiyacı durumunda eritilerek enerjiye dönüştürülerek kullanılmaktadır.

Trigliserit nasıl düşürülür?

Günün içerisinde yapılmış olan fiziki aktivite miktarını arttırarak,

Sebze meyve tüketimini arttırarak,

Un, şeker ve tuz miktarını azaltıp vücudumuza alınan kaloriyi azaltarak,

Gazlı içecek ve meyve sularından uzak durarak trigliserit miktarını düşürebilirsiniz.

Alkolü bırakarak,

Bunların yanında, somon balığı, ton balığı, ceviz, badem, fındık, patates, domates, havuç gibi yiyecekler de trigliserit miktarının azalmasında etkili olabilir.

Kandaki trigliserit seviyesi kaç olmalı?

Kandaki trigliserit seviyesini belirlemek için aç karnına kan tahlili yapılmaktadır. Tahlil yapılmadan önceki 8-12 saat süresince bir şey yenmemesi ve alkol alınmaması gerekmektedir. Bu kan tahlili nihayetinde eğer kandaki trigliserit miktarı 200mg ve altındaysa normal, 200-400 mg arasındaysa sınırda, 400-1000 mg arasındaysa yüksek, 1000 mg ve üzerindeyse çok yüksek trigiliserit olarak değerlendirilir.

 

Trigliserit düzeyi neden artar?

Yüksek trigliserit düzeyi insanda kalp krizi, felç, damar sertliği ve beyin fonksiyonlarında azalma gibi etkilemektedir yapabilir.

Böbrek yetmezliği, kortizon kullanımı, obezite, şeker hastalığı, yüksek düzeyde kalori alımı, alkol kullanımı, tiroid bezinin az çalışması, genetik sebepler, doğum kontrol hapları gibi sebepler trigliserit düzeyinin artmasına neden olabilir.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan İlaç almadan panik atak nasıl geçer? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?