Kalp sağlığı nasıl korunur?

Sigara ve alkol de mutlaka kaçınılması gerekenler arasındadırlar. Sigara, kalp ve damar hastalıklarının en popüler nedenlerinden biri...

 

Kalp, vücudumuza kan pompalama işlevi ile vücudumuzun çok önemli organlarından biridir. Kalp hastalıkları daha fazla geç yaşlarda görülmekle beraber; artık yaşı genç kimselerde da çokça görülmeye başlanmıştır. Kalp sağlığının korunması ise hayli önemlidir ve bunu yapmak için her insanın kesinlikle yapması gerekli olan bazı şeyler vardır. 

Sigara ve alkol de mutlaka kaçınılması gerekenler arasındadırlar. Sigara, kalp ve damar hastalıklarının en popüler nedenlerinden biridir. Damar tıkanıklıklarına ve damar sertleşmesine neden olan sigara, kalp krizini tetikler. Sigara içmiyorsanız bile sigara içilen ortamlarda bulunmamalısınız. Çünkü pasif içicilik, kalp hastalıklarında aktif içicilik kadar etkili olmaktadır 

Beslenmeye dikkat etmenin yanısıra, düzenli bir biçimde spor yapmalısınız. Hareketsiz yaşam kalp ve damar hastalıklarına neden olan etkenlerden biridir. Düzenli şekilde spor yapmak hem kilonuzu kontrol etmenize yarar; aynı zamanda kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder. Hergün yarım saat yahut 40 dakikanızı ayırarak yapacağınız yürüyüş bu konuda size yardım eden olabilecektir. Hergün düzenli yürüyüşe vakit ayıramayanlar için ise yürüyüş süresi hafta içinde minimum 3-4 gün olabilir. 

Stres, depresyon, öfke ve anksiyete gibi haller da kalp hastalıklarını tetikler. Bu gibi durumlardan imkan bulduğunuz sürece uzak kalmalı, sakin ve huzurlu bir hayat yaşamaya çalışmalısınız. Bunu yapmak için yoga, meditasyon veyahut pilates gibi disiplinlerden de destek alabilirsiniz. 

 

Sağlıklı beslenmek kalp sağlığını korumak için yapılabileceklerin başında gelir. Yağda kızarmış yahut çok yağlı besinler, şekerli yiyecekler ve katı yağlar muhakkak uzak durulması gerekli olan besinler arasında yer alırlar. Doymuş yağ gereksinimi başka besinlerden alınmalı ve hassaten margarin gibi doymuş yağ açısından çok fazla zengin olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Şekerli besinler ise şişmanlamaya neden olur ve bu da kan yağlarının kontrolünü engeller. Bu yüzden şeker azaltılmalı; mümkün ise kesilmelidir. Çayınıza yahut kahvenize attığınız şekeri keserek ilk adımı atabilirsiniz. Ekmek tüketimi de azaltılmalıdır; çünkü ekmek kalorisi yüksek olan bir yiyecektir. Bunun yerine lifli besinler tercih edilmeli ve vücut tok tutulmaya çalışılmalıdır. Haşlanmış veya fırında yapılmış sebze yemekleri öğünlerinizde çokça bulunmalıdır. Öğün atlamak da vücudumuzun metobolizması ve dolaylı olarak kalp açısından tehlikelidir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Göğüs ağrısı ne zaman tehlikelidir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?