Psikoloji mezunları ne iş yapar?

Psikoloji kısmının gayesi kişisel problemleri ele alarak kimseleri rahata kavuşturmaktır. Bugünlerde pekçok kişi ruhsal kaygılar nede...

 

Psikoloji bölümündeki öğrenciler bireye ait problemleri ele alırlar. Bireyler arası ilişki, kişinin toplumsal konumu ve nasıl davranması gerektiği psikologlar tarafından incelenen konulardır. Psikoloji bölümündeki öğrenciler deneysel psikoloji, klinik psikoloji gibi derslerle birlikte fizyoloji gibi insan yapısını inceleyen dersler de görürler.

Psikoloji kısmının gayesi kişisel problemleri ele alarak kimseleri rahata kavuşturmaktır. Bugünlerde pekçok kişi ruhsal kaygılar nedeniyle psikologlara başvurur. Psikologların gayesi bireyi içerisinde bulunmuş olduğu rahatsızlıktan kurtararak onu tekrar topluma kazandırmaktır. İnsanların çevreleri yahut kendileri ile ilgili her çeşit ruhsal problem psikologların araştırma alanına girer.

Psikoloji kısmını tercih edecek öğrencilerin iletişim becerileri yüksek olmalıdır. Buna ek olarak ilişkilerinde sakin bir tutum sergileyen kişiler olmalıdırlar. Pek tez sinirlenmeyen sabırlı kişiler psikoloji kısmını tercih edebilirler. Ek olarak kişilerin problemlerini dinleyebilen ve bu problemlere çözüm arayan kişiler yetkin birer psikolog olabilirler. Psikolog olmayı hedefleyen insanlarda problemlere hızlı çözüm üretme becerisi olmalıdır. Benzer zamanda bu kişiler yerinde ve doğru tespitler yapabilmelidir. Psikoloji kısmını seçecek öğrencilerin en ehemmiyetli özellikleri ise her çeşit önyargıdan sıyrılmış olmalarıdır. Kişilerin dili, dini, ırkı veyahut cinsel tercihleri ne olursa olsun yargılamayan bir tutum içerisinde olmak çok önemli özelliktir.

 

Türkiyede cezaevlerinde, adliyelerde, çocuk esirgeme kurumlarında, devlet yurtlarında psikolog çalışma alanı bulunmaktadır. Bunun peşi sıra çokca özel şirkette psikolog aranır. 

Psikoloji bölümü mezunu olan kişiler klinik psikoloji alanında iki sene master yaptıkları halde hastanelerde psikolog olarak görev yapabilirler.

Psikoloji bölümü mezunu olunduğu halde ALES ve YDS'ye girilip alınan puanın lisans not ortalaması ile harmanlanmasıyla üniversitelerde öğretim görevlisi olarak işe başlamak mümkündür.

Psikoloji bölümü mezunu olan öğrenciler için çalışma alanları hayli geniştir. Bunlardan biri, psikoloji kısmını bitiren öğrenciler pedagojik formasyon alarak devlet okullarında veya özel dershanelerde rehberlik ve psikolojik danışman olarak görev yapabilirler. Devlette rehberlik öğretmeni olabilmek için gereken sınavlara girmek ve yeterli puanı almak gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı halde kişiler devlet okullarında rehberlik öğretmeni olarak göreve başlayabilirler.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Uluslararası lojistik ve taşımacılık mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?