Toprak nasıl bellenir?

Bellenmiş toprağı dinlenmesi için 2 hafta bırakın. Tırmığınızı, belleme işlemi sonrası meydana gelen büyük parçalı toprakları ufalama...

 

Toprak; kişilerin ve diğer canlıların, yaşamlarını sürdürmeleri için çok önemli kaynaklardandır. Bitkilerin yanında milyonlarca küçük canlı ve organizmanın ev sahipliğini yaparken benzer zamanda yine o canlılar öldükten sonra, bedenlerini minerallere ayrıştıran toprağın kendisidir. Bahçelerde çiçekleri ayakta tutan, sofralarımıza doyumsuz lezzetler sunan bu inanılmaz varlık tabi ki ilgilenilmeyi de gerektiriyor. Toprak bakımı denince de akla hemen 'bel', 'belleme' geliyor. Peki nasıl yapılmaktadır, nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Bellenmiş toprağı dinlenmesi için 2 hafta bırakın. Tırmığınızı, belleme işlemi sonrası meydana gelen büyük parçalı toprakları ufalamak için kullanın. Bu işlem toprağı havalandırmaya yarar. Parçalı kalırsa ekim- dikim işleminden verim alamayabilirsiniz. Benzer zamanda istenmeyen yabani otlar belleme işleminin ardından köklerinden ayrıldığı için kuruyacak ve tırmığa rahat bir şekilde takılıp topraktan ayrılacaktır.

Bahçeniz artık ekime hazır!

Türkiyede, tarlalarda hala geleneksel uygulamalar devam etse de; traktörler için üretilmiş aparatlarla bu biçimde işlemleri gerçekleştirmek mümkün.

Genellikle, toprak mart aynın başında bellenmeye başlanır. Lakin fazla ıslak olmamalıdır, çünkü belleme sonucu çamur biçimine gelebilir. Hepsinden önce alanın üzerinde bulunan çöpler, köksüz yabani otlar gibi istenmeyen maddeler toplanır ki bakım esnasında toprağa karışmasın. Daha sonrasında bel küreği yahut bel çapası ile toprak 10 ya da 15 cm derinliğe kadar bellenir. 

 

Basitçe, küreği toprağa saplayıp ayağınızla dibe ittirin. Yeteri kadar indikten sonra, küreği yukarı ve de sağa veya sola çevirerek toprağı ters yüz edin. Eğer çapanız var ise, bel tarafını toprağa dik biçimde vurup yavaşça toprağı kaldırarak yerinden çıkarın. Bu işlem toprağın humusça zengin olan bölümünü havayla buluşturmak için ilk adım. Diğer bir yol ise, küreği toprağa dimdik biçimde saplayıp çıkararak 1-2 metre uzunluğunda 50 cm genişliğinde bir dikdörtgen çizmektir. Sonrasında, kürekle kısa kenarlardan yine belleme küreğiyle yapar gibi kaldır-çevir tekniğini uygulayın. Bu biçimde alanınızı parselleyip işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

En son olarak da yine tırmıkla toprağı düzleme işlemine başlayın. Tırmığı düz biçimde sürmeniz seviyeyi eşitleyecektir. Eğer toprağınız çok killi bir yapıdaysa az ölçüde torf-kum karışımı eklenmesi faydalı olabilecektir. Bu biçimde toprağınızın su tutup çamur olmasını engelleyebilirsiniz

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Sarmaşık gül nasıl sulanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?