Tekstil mühendisliği nasıl kazanılır?

Tekstil Mühendisliği bölümü diğer mühendislik dalları gibi özveri, azim ve çok çalışmayı gerektirir. Tekstil Mühendisi olabilmek için...

 

Yakın zamanımızda gayet bilinen mühendislik meslekleri arasında yer bulan Tekstil Mühendisliği bölümü 4 senelik lisans programlarına bağlı olarak özel sektöre yönelik tekstil mühendisi yetiştirir. Tekstil Mühendisliği Türkiye'de çok fazla tercih edildiği için kısım taban puanı da bunun ile doğru orantılı olarak yüksektir. 

Tekstil Mühendisliği bölümü diğer mühendislik dalları gibi özveri, azim ve çok çalışmayı gerektirir. Tekstil Mühendisi olabilmek için teoriyle pratik araya gelmelidir.

Üniversitelerin fakülte veyahut yüksekokullarına yerleşmek için her sene Mart yahut Nisan ayında yapılmış olan YGS'ye girilmesi mecburidir. YGS bölüme girmenin ilk ve zorlu aşamalarındandır. YGS'de 40 Türkçe, 40 matematik, 40 fen bilgisi ve 40 sosyal bilgiler olmak üzere toplam 160 soru vardır. Öğrencilerin ÖSYM tarafından belirlenen baraj puanını bu sınavda geçmesi gerekmektedir. Bu barajı aşarak ikinci kısım sınavlarına girilebilir. Çünkü Tekstil Mühendisliği kısmını kazanabilmek ikinci sınavdan başarılı olunması gerekmektedir. YGS tercihlerden önce hesaplanan son puanın %40'ını oluşturmaktadır 

Eğer YGS'de baraj aşılırsa Haziran ayı içinde yapılmış olan LYS'ye giriş hakkı kazanılır. LYS içinde ise LYS-1 ve LYS-2'ye girilir. LYS-1 içinde 50 matematik ve 30 geometri sorusu olmak üzere 80 adet soru bulunur. LYS-2 içinde ise 30 fizik, 30 kimya ve 30 biyoloji olmak üzere toplam 90 adet soru bulunmaktadır. LYS ise tercihlerden önce son hesaplanan puanın %60'ını oluşturmaktadır. Sınavdan önce bu derslere yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bu sınavları gereken puanları alarak geçince Tekstil Mühendisliği bölümü yapılacak tercih sonuçlarına göre kazanılabilir.

 

Tercihler esnasında Tekstil Mühendisliği için MF-4 puanı üstünden tercihler yapılmaktadır. Bu puan çeşidi çokca mühendisliği de bünyesinde barındırır. ÖSYM sınavlarından alınan bu puanların yanında okul başarı puanının da yerleştirmelerde etkisi söz konusudur. Bu puan sıralamada çok kişinin önüne geçmeyi sağlayabilir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Arapça nasıl geliştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?