Taşikardi nedenleri

Taşikardi, kalp atım hızının dakikada 100’ü geçmesi olarak tanımlansa da limit olarak kabul edilen kalp atım değeri kişinin yaşına gö...

 

Yunancada “hızlı kalp” anlamına gelen taşikardi, kalbin atım hızının türlü nedenlere bağlı olarak normal değerlerin üstüne çıkmasıdır. Bu hastalık başta kalp hastalıkları olmak üzere başka çok hastalığın da habercisi olabilir.

Taşikardi, kalp atım hızının dakikada 100’ü geçmesi olarak tanımlansa da limit olarak kabul edilen kalp atım değeri kişinin yaşına göre farklılık göstermektedir. Kalbin 1 dakikadaki atım sayısının normal değerleri; 0-1 yaş arasında 120 ile 140, 1-3 yaş arasında 90 ile 120, 3-7 yaş arasında 90 ile 100, 7-20 yaş arasında 80 ile 90, 20 yaş üstünde ise 60 ile 80 arasıdır. Bu değerlerin 1 atım dahi üstüne çıkılması taşikardi olarak değerlendirilir. Kalp atım hızının dinlenme anında ölçülmesi gerekmektedir. Aktif olarak spor yapan yahut uzun seneler spor yapmış insanlarda kalp atım hızı normal değerlerin altında olabilir.

Taşikardinin Sebepleri

Taşikardi, bir hastalığa veyahut sebebe bağlı olabileceği gibi, direkt kalbe bağlı olarak da meydana gelebilir. Koşma, korkma, heyecanlanma, sigara içme, kafeinli içecekler tüketme, alkol kullanma, sindirimi zor besinler tüketme, regl olma, bazı ilaçlarının kullanımı gibi durumların yanında ek olarak; anemi, yüksek ateşli hastalıklar, tiroit bezinin aşırı çalışması (hipertiroidi), böbrek hastalıkları, şok geçirme, zehirlenme gibi rahatsızlıklar da taşikardiye yol açar. Bu tür taşikardiler, nedeni ortadan kalkınca iyileşirler. Bunun yanı sıra, kalp iltihaplanmaları, damar sertliğine bağlı koroner rahatsızlıklar, önceleri geçirilmiş kalp krizi, kalp hasarı, doğumsal kalp hastalığı, kardiyomiyopati ve kalp yetersizlikleri de taşikardiye neden olur. Kimi zamanlarda ise taşikardiyi oluşturan neden tespit edilemez.

 

Taşikardinin Belirtileri

Kalp çarpıntısı, nabzın hızlı atması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi ve bayılma taşikardinin belirtileri arasında sayılabilir. Bu hastalığın tanısı elektrokardiyogram, ekokardiyogram ve kalp kateterizasyonu gibi yöntemler kullanılarak konulur.

Taşikardinin 30 saniyeden uzun sürmesi “sürekli taşikardi”, 30 saniyeden kısa sürmesi ise “süreksiz taşikardi” olarak isimlendirilir. Taşikardiye ilave olarak kalpteki ritim bozukluğu (aritmi) hayati tehlike açısından önemli görülen bir göstergedir. Taşikardinin tedavi edilebilmesi için, bu hastalığa neden olan durumun ya da rahatsızlığın giderilmesi gerekir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Orta kulak iltihabı belirtileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?