Tabanca ruhsatı nasıl alınır?

Bundan hariç meslek gruplarına göre; belli başlı taşıma ruhsatları belirlenmiştir. Bunlar, kimselerin can ve mal varlığını korumak iç...

 

Silah taşıma ruhsatını kişinin alabilmesi için, mal varlığını koruma yükümlülüğü olması gerekmektedir yahut kendi can güvenliğinin tehlikede olması gerekir. Can güvenliği tehlikede olan şahısların  bu tehditleri resmi olarak belgeleyip, valiliğe başvuru yapmalıdır. Lakin valiliğin onayıyla silah taşıma ruhsatı alınabilecektir.

Bundan hariç meslek gruplarına göre; belli başlı taşıma ruhsatları belirlenmiştir. Bunlar, kimselerin can ve mal varlığını korumak için, kendilerine verilen haktır. Şirket cirosu yüksek olan kişiler, bünyelerinde fazla kişi çalıştıran yerler, kuyumcular, döviz bürosu sahipleri, para taşımacılığı yapan mutemetler, büyük topraklara ve hayvanlara sahip kişiler, emniyet mensupları, askeri personeller, avukatlar gibi meslek grupları, silah taşıma ruhsatını kolayca alabilmektedirler.

Silah almaya engel durumu bulunmayan, 21 yaşını geçmiş, Türk vatandaşı olan, çalıştığı meslek grubuna göre yeterliliği olan kişiler, silah taşıma ruhsatı alabilirler. Silah taşıma ruhsatı için, belli prosedürler ve işlemler mevcuttur. Bunu yapmak için her şeyden önce kişilerin, silah başvuru dosyalarını hazırlamaları gerekir  Yapılması gerekli olan ilk işlem, sağlık kurulundan geçmektir. Sağlık raporunu alabilmek için, 7 değişik doktorun kontrolünden geçerek heyet kurulu raporunun alınması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, şirket cirosundan bir ruhsat başvurusunda bulunan bir kişinin, vergi dairesinden onaylı olarak, şirket cirosunun beyannamesinin resmi olarak almak zorundadır.  Yine gereken olan evraklardan biride, şirket sahiplerinin bu kişiye ruhsatı alabileceğine dair izin yazısının da olması gerekmektedir. Dosyanın hazırlanmasından sonra emniyet müdürlüğüne gittikçe, parmak izi kayıtları da alınmak suretiyle başvuruda bulunabilirler. Verilen evrakların kontrolü devamında, kaymakamlıkların yahut valiliklerin ile silah ruhsatı alınır.

 

Silah taşıma ruhsatının dışında, alınabilecek diğer bir ruhsat çeşidi, silah bulundurma ruhsatıdır. Meskende silah bulundurabilmek için gereken olan bu ruhsat için belgeler; devlet hastanesinden alınacak tam teşekküllü doktor raporu, adli sicil belgesi, nüfus kâğıt örneği, yerleşim yeri bildirgesi ve silah alma sebebini anlatan bir dilekçenin hazırlanması gerekmektedir. Bundan hariç işyerinde silah bulundurmak için, ek olarak gereken evrak, işyeri açma-çalıştırma ruhsatının da beyan edilmesi gereklidir.

Kamu görevlisi olarak görevine devam eden görevliler dışında, diğer ruhsatların tamamı beş sene süreyle geçerlidir. Bu sürenin ardından ruhsatların yenilenmesi gereklidir. Bu süreye dikkatli olarak 6 ay içinde yenilenmelidir.6 ay içerisinde işlem yapılmazsa, ruhsat iptal edilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Golden retriever nasıl temizlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?