Bankacılık nasıl okunur?
Bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucu şekillenen iş yaşamında ve günlük yaşamda, bankaların ve finans kurumlarının etkinl...
İktisadi hayatın düzenlenmesinde büyük bir öneme sahip olan banka; mevduat kabul eden, kabul ettiği bu mevduatları en verimli şekilde kredi işlemlerinde kullandırma amacını güden faaliyetlerinin temelinde düzenli şekilde kredi almak veyahut kredi vermek olan iktisadi bir kuruluştur.
Bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler sonucu şekillenen iş yaşamında ve günlük yaşamda, bankaların ve finans kurumlarının etkinlik alanları devamlı genişlemekte, önemleri artmaktadır. Bankacılık sektörü, rekabetçi ve büyüme potansiyeli çok yüksek bir yapı arz eder. Sektördeki büyüme ve hareketliliğin devam etmesi, benzer zamanda bankacılık sektörünü önemli bulunan bir istihdam alanı şekline getirir. Bankalar fonların yönlendirilmesi, değerlendirilmesi ve iktisadi dengelerin korunması hususunda tartışılmaz bir öneme sahiptir.
Bankacılık kısmının temel gayesi sektörün yükselen talepleri doğrultusunda kısımda okuyan öğrencileri yetiştirmektir.
Bu bölümde okumak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler
Bankacılık programında okutulan başlıca dersler arasında matematik, iktisat, hukuk, finans matematiği, banka muhasebesi ve raporlama, banka hukuku, mali hukuk ve vergi politikası, istatistik, para banka, bilgisayar, yatırım bankacılığı, muhasebe, uluslararası finansman, finansal araçlar ve kurumlar, kredi politikası, aktif pasif yönetimi, denetim, finansal piyasalarda modelleme ve tahmin, merkez bankacılığı, vergi hukuku, ticari bankalarda finans yönetimi gibi dersler okutulur.
Bankacılık bölümünden mezun olan öğrenciler küçük ve orta ölçekli işletmelerde, kredi analizi, sigortacılık, bankacılık, kamu finans kurumları, uluslararası denetim şirketleri, işletmelerin finans kısımlarında görev alabilirler. Ek olarak devlet yahut özel sektöre ait bankalarda memur, müşteri temsilcisi, banka müfettişi gibi unvanlarda çalışabilirler.