Romatizma tedavisi
Eklem etrafındaki kasların güçlendirilmesi için egzersizler de yardımcı olur. Egzersizler, hastanın, ekleme binen yükünün hafiflemesi...
Romatizma; kas ve iskelet sistemimizde, hareket sınırlamasına, şişlik ve ağrılara yol açan, şekil bozukluklarına dahi neden olabilen, iç organlarımızı da etkileyecek boyutlara gelebilen, ağrılı, ateşli, eklem ve iç organların tutulmasına neden olabilecek boyutta hayli rahatsız edici bir hastalıktır.
Eklem etrafındaki kasların güçlendirilmesi için egzersizler de yardımcı olur. Egzersizler, hastanın, ekleme binen yükünün hafiflemesinde yararlıdır. Eklem yüzeyi büyük oranda bozulduğu zaman, ortopedik cerrahi müdehaleler yapılmaktadır. Bu müdehalelerde, hasarlı eklem yüzeyi, metal bir yüzey olan eklem protezleri ile değiştirilir.
Ağrının giderilmesine yardım eden olacak antiromatizmal ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Kaplıca tedavileri ve fizik tedavi de ağrının giderilmesi için uygulanabilir. Bu uygulamalar, ağrının hafiflemesine veyahut tamamen giderilmesine ve eklemin hasta tarafından daha rahat ve uzun bir zaman kullanılmasına imkan sağlar.
Erken tanı ve tedavi, bütün hastalıklarda olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da önemlidir.
Romatizmal hastalıkların tedavisinde ilaç, egzersiz ve fizik tedavi uygulanmaktadır. Tüm bu tedavilere cevap vermeyecek sevide ileri omurga kireçlenmelerinde ise; bu bölümlerde ortopedik omurga ameliyatlarının yapılmış olması gerekir.
Hareket sistemi olan, kemikler, eklemler, kaslar ve bu yapıların etrafındaki yumuşak dokulardan oluşan yapılardaki ağrıları, iltihapları ve işlev bozukluklarına neden olan bütün rahatsızlıkları romatizmal hastalıklar olarak sayabiliriz. İlerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Aniden meydana gelebilir veya yavaşça gelişir.
İltihabik olmayan romatizmal hastalıklarda kortizon içermeyen, antienflamatuar ilaçlar, kullanılır. Bu ilaçlara ek olarak, hastalığın tedavisinde, destek amacıyla fizik tedavi, rehabilitasyon, nöroloji, ortopedi ve psikiyatri kliniklerinden yararlanılmaktadır.
Bu ameliyatlar Türkiye'de de başarıyla yapılmaktadır. Maksimum kalça eklemi protezi, diz ve az oranda omuz, dirsek ve eldeki eklemlere uygulanan ameliyatlardır.
İltihaplı eklem romatizmalarında, antiromatizmal ilaçlar, iltihabın yol açtığı şikayetleri gidersede, hastalığın gidişinde pek etkili değildirler. Hastalığın gidişini yavaşlatmak adına, iltihaplı bağırsak hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlarla, düşük dozlardaki bazı kanser ilaçları etkili olur. İltihabın şiddetli olduğu devirlerde kortizon kullanılır. Büyük oranda hasara uğrayan eklermlerde ortopedik cerrahi girişimlerle protez uygulaması yapılmaktadır.