Donuk omuz nedir ?

    Glenohumeral hareket azalır ve benzer zamanda omuz çevresi hareketin kaybı Elevasyonun(kolunu yukarı kaldırılması) kısıtlanması(1...

 

 Donuk omuz diğer adıyla Adeziv kapsülit, olarak bilinen bir hastalıktır. Omuz eklemi hareket ettikçe artan bir ağrı olarak şikayet başlamaktadır.

    Glenohumeral hareket azalır ve benzer zamanda omuz çevresi hareketin kaybı Elevasyonun(kolunu yukarı kaldırılması) kısıtlanması(135 yada 90°den az)   Eksternal rotasyonun(kolunun dışa doğru dönmesi) normalin %50-60’ı olması   Normal aksillar katlanma ile gözlenen artrogramda (eklem filmi) 5-10ml hacimli bulgular.

 Donuk omuz teşhisinde kullanılan kriterler şunları içermektedir:

Kimler donuk omuz ağrısına daha fazla yakalanma riski var diye soracak olursak; 

  Donuk omuzun evreleri vardır. Bu evrelere göre tedavi ve prognoz(iyileşme )değişir.

Genel populasyonda %2-3 görülür.40-60 yaş arası sıklıkla gözlenen yaş aralığıdır. Kadınlar erkeklere oranla %70 daha çok görülme olasığı vardır. Daha önce omuz tutulumu olanların %20-30'unda karşı omuzda tutulabilir.patofizyolojisi tam anlamıyla bilinmiyor. Diyabetiklerde,mikroanjiopati veyahut glikolize proteinler rol oynayabiliyor. (Protein bozukluğu ) parkinson, rotator manteş zedelenmeleri,omuz bölümü kırıkları,disk hernisi gibi hastalıklarda bu hastalığın olmasını tetiklemektedir.

2. Frozen evresi

Ağrı azalmış ve hareket belli kısıtlanmıştır. Kapsüler adhezyon belirgindirGH hareket azalmış kompansatuar skapulatorasik hareket başlamıştır.Deltoid, biceps, triceps ve rotator manşet kaslarında atrofi başlamıştır.Lokal anestezi altında ROM değişmez.

 

 3-18 ay arası sürer.

1. Freezing evresi

Çok ciddi ağrı vardır, gece ağrısı  vardır.Sinovya da ödem ve inflamasyon vardır.2-3 hafta içinde hareketler belli kısıtlanır bilhassa eksternal rotasyon kısıtlanır.Hasta kolunu iç rotasyon ve adduksiyonda tutar.Anestezi altında maniplasyon ile normale yakın ROM’a yaklaşılır.

: 3-6 ay sürer

3. Rezolusyon evresi 

3-6 ay sürer.

Ağrı ve inflamasyon yoktur , hareket kısıtlılığı vardır. Hareket yavaşçacık geri gelmeye başlar.

  Bu belirtiler var ise doktora gitmek önerilebilir.Tedavisi kolun haline göre ve hangi evrede ona göre şekillenir. Konservatif veyahut cerrahi tedaviler yapılmaktadır. Konservatif tedaviler : Fizik tedavi, kapsamlı rehabilitasyon, kortizon enjeksiyonu. Cerrahi tedaviler : Genel anastezi altında manipülasyon, açık kapsüler germe. Adheziv kapsülit için en ideal tedavi önlemektir. Patolojik seviyeye bağlı olarak girişim başladığı zaman rehabilitasyon programının zamanı kısa olmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Diş plağı nasıl engellenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?