Restorasyon nedir?

Restorasyon büyük bir bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirir. Restoratörler ara sıra sanat eserlerinin özgün hallerini daha iyi kavram...

 

Restorasyon, bir sanat eserinin zarar gören, bozulmuş olan ve tahrip olan bölümlerinin aslına münasip olarak onarılmasıdır. 

Restorasyon büyük bir bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirir. Restoratörler ara sıra sanat eserlerinin özgün hallerini daha iyi kavramak için sanat tarihçileri ve mimarlar ile iş birliği içinde çalışırlar. Bu bakımdan restorasyon, alanında uzman insanların bir araya gelerek iş birliği içinde yürüttükleri bir uygulamadır.

Bu konuda restoratör, sanat tarihçilerin ve mimarların çok duyarlı olmaları ve eserlerin bütün özelliklerini güzelce araştırıp gelecek nesillere özgün eserler taşımaları gerekir.

Mimari eserler, resim ve heykel çalışmaları restoratörlerin elinde tekrar hayat bulur. Zamanın kötü etkilerinden ve bozulmalaırından sıyrılır ve ilk yapıldığı zamandaki biçimine getirilir. Bu sanat eseri için açıkça bir tekrar doğuş hikayesi şekline gelir. Ama bu tekrar doğuş ve hayat bulma evresinde çok dikkati açık olunması gerekmektedir. Hepsinden önce restorasyon esnasında esere bireysel beğeniler ve zevkler doğrultusunda küçük veya büyük bir dokunuş yapılamaz. Esere yeni ögeler eklenemez. Sanat eseri yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk haliyle birebir benzer biçimde onarım görmelidir. Bu onarım sanat eserinin, gelecekte de tarihi bir belge işlevi görmesini sağlamaktadır. Aksi durumunda özgünlüğünü kaybetmiş bir sanat eseri dönemine damgasını vurmuş sanatsal ve mimari özelliklerin daha değişik algılanmasını sağlayabilir ve minicik bir fark o eseri bambaşka bir havaya ve manaya sokabilir. 

 

Restorasyon işlemi, mimari bir yapıda uygulanacağı gibi bir resim yahut heykel üstünde de uygulanabilir. Önemli olan onarım işleminin bir sanat eseri olmasıdır. Asıl gayesi onarım olsa da restorasyon yalnızca bir onarım işlemi değildir. Kültürel mirası sürdürmek ve sanat eserlerini geleceğe taşımak için restorasyon pek önemli bir uygulamadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Mikrofiber bez nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?