Sokak boyama sanatı nasıl yapılır?

Sprey kullanmak teknik bir beceri istemektedir. Ek olarak sokak boyama sanatı icra eden kişiler zaman zaman fırçalardan da faydalanar...

 

Sokak Boyama Sanatı veya daha bilindik adıyla grafitiler, günlük yaşantınız içerisinde neredeyse her yerde karşınıza çıkabilen bir uygulama. Türkiyede pek güzel karşılanmasa da çokca batı kültüründe sokak boyama işlemi bir sanat olarak görülmekte ve takdir edilmektedir.

Sokak Boyama Sanatı Nasıl Yapılır?

Sprey kullanmak teknik bir beceri istemektedir. Ek olarak sokak boyama sanatı icra eden kişiler zaman zaman fırçalardan da faydalanarak resimlerine rötuşlar yapabilir.

Sokak boyama sanatında temel ihtiyaçlar boya ve resmin nakledileceği bir zemindir. Boyalar genellikle sprey kutular durumunda temin edilmekte ve bu biçimde kullanılır. Resmin nakledileceği zemin ise bir yüzey olabilir. Bazen bir duvar, bazense bir yol sokak boyama sanatı için kullanılabilmektedir.

Resmin ana hatlarının sprey boya ile oluşturulması sonrasında boyama işlemine geçilir. Kişi istediği renkleri kullanarak iç dünyasında oluşturduğu resmi meydana getirir. Her ressam gibi sokak boyama sanatında da tuval olarak kullanılabilen yüzeyin bir bölümüne sanatçı imzasını nakleder ve resim tamamlanır.

Neden Sokak Boyama Sanatı?

Aslına bakarsanız çokca sanat dalı gibi sokak boyama sanatı da yalnızca sanat icra etmek için yapılmakta. Bu sanatı icra edenler yazılar ve şekillerle duvarlara, yollara yaptıkları bu resimlerle kendilerini ifade etmektedir. Vandalizm olarak algılanmasına karşın ortaya konulan eserler objektif bir göz tarafından değerlendirildiğinde hayli beğeni toplayabilmektedir.

 

Ülkemizde Sokak Boyama Sanatı

Fotoğraf: Salim Virji

Çokca batı ülkesi gibi türkiyede de sokak boyama sanatı hip-hop kültürü ile beraber artış göstermiştir. Almanya’da yaşayan Türkler vasıtasıyla türkiyede de bilinen olan bu sanata İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa vb büyük kentlerde daha fazla rastlanmaktadır.

3D Sokak Boyama Sanatı

Son zamanlarda sokak boyama sanatçılarının kendilerini ifade etmek adına kullandıkları farklı resim tekniğidir. Genel olarak yol ve kaldırım gibi yüzeylere uygulanan bu teknikte klasik sokak boyama sanatından tek farkı resmin üç boyutlu olması ve görenlere belli bir derinlik hissi uyandırmasıdır. Çok batı ülkesinde sorumlu yöneticilerle şehrin havasını değiştirmek adına sanatçılara yaptırılan bir sokak boyama tekniğidir. Ciddi bir uzmanlık gerektirir.

Sokak Boyama Sanatının Tarihsel Geçmişi

Sokak boyama sanatı sanıldığının tersine yeni sanat dalı değildir. 4. ve 5. yüzyılda Pompei şehrinin duvarlarındaki yazılar ve yapılmış olan resimler bu sanat dalının ilk örnekleri olarak kabul edilmektedir. Son 50 sene içinde ise hip hop kültürü ile beraber sokak boyama sanatı gittikçe ün kazanmış ve daha güzel karşılanmaya başlanmıştır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Mum sanatı nasıl yapılır ? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?