Sifon neden ses yapar?

Diğer bir seçenek ise su dolum ve boşaltım seviyesinin ayarlanarak daha az sesle çalışmasının sağlanması yahut daha az sesle çalışan ...

 

Rezervuar iç takımındaki boruların, contaların veya şamandıranın arızalanması sifonun sesli çalışmasının en bilinen nedenleridir. Sifon iç takımı yani rezervuar iç takımı iki tür mekanizmayı içerisinde bulundurur. Bunlar boşaltma mekanizması ve doldurma mekanizmasıdır. Düğmeli rezervuarlarda iki adet düğme olmasının nedeni ise su tasarrufu sağlamak adına daha az veya daha fazla su boşaltımı yapma amaçlıdır.

Diğer bir seçenek ise su dolum ve boşaltım seviyesinin ayarlanarak daha az sesle çalışmasının sağlanması yahut daha az sesle çalışan bir rezervuar iç takımının kullanılmasıdır.

Ek olarak boşaltım yahut dolumda kullanılan boruların kalınlıklarının münasip basıncı sağlayacak seviyede olmaması da sesi çalışmaya neden olabilir. Bu konuda üretici firmaların hatalı üretimi veyahut değişik ebatlardaki üretimi sifonun çalışma sırasında çıkardığı seslerde değişiklik olmasına neden olabilir.

Ek olarak depo haznesi dolunca kendi kendine kapanması gerekli olan rezervuarın kapanmaması veya sifon düğmesine basınca su geçişine izin veren ve devamında su geçişini kapatan mekanizmanın arızalı olması sürekli bir biçimde su geçişine yani boşaltımına neden olabilecektir. Diğer yandan da devamlı şebekeden depo haznesi doldurulmaya çalışılacak ve su dolum, boşaltım işlemlerinin devamlı devam etmesi durmaksızın sifonun sesli çalışmasına neden olabilecektir. Şu nedenle devamlı sesli çalışan sifonun dolum ve boşaltım mekanizmaları kontrol edilmeli ve arızalı parçalar yedek parçaları ile değiştirilmelidir.

 

Hepsinden önce şamandıra ile ilgili arızalardan bahsedelim. Sifon, şamandırasından depo haznesine su akışı sağlanması sırasında şamandıranın çıkış mekanizmasındaki suyun dengesiz çıkması sebebiyle ses çıkarabilir. Dengesiz çıkması ile kastedilen normal basıncından daha basınçlı çıkması ve bu yüzden daha fazla ses çıkarmasıdır. Eğer şamandıranın basınç ayarı çok yüksekse veyahut çok yüksek bir basınçla dolum veya boşaltım yapıyorsa sifon daha sesli çalışır.

Daha az veya çok su boşaltımı yapmaya olanak sağlayan düğme bulunduran rezervuar takımlarının içerisinde benzer zamanda depo haznesinin ne kadarının su dolmasını ayarlayabileceğiniz mekanizma bulunmaktadır. Bütününün değil de yeterli seviyedeki daha azının su dolmasını tercih ederseniz sifonun su doldururken çıkardığı sesi daha kısa bir zaman duymak zorunda kalırsınız.

Diğer bir neden boruların kireçlenmesi sonucu dolum veya boşaltım esnasında kesik kesik iletilen suyun titreşimli olması ve ses çıkarmasıdır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bulaşık makinesi neden tuz almaz? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?