Bireysel emeklilik sertifikası nedir?

Sertifika sahibi kişiler Emeklilik Gözetim Merkezi nin web sayfasında önceleri belirlenmiş sürelerde kendilerine atanan on line eğiti...

 

Kişisel emeklilik sistemi, halihazırda yürürlükte olan sosyal güvenlik sistemine destek olmak ve sistemi tamamlamak amaçlı kurulmuştur. Sistemin ilk kurulduğu senelerde birçok eksiği ve haksız uygulaması vardı. Hayat sigortalarından ağzı yanan kişiler önce sisteme soğuk baktırlar. Ama mevzuatta yapılmış olan düzenlemelerle sistem daha anlaşılır ve cazip bir duruma getirildi. Sistemin çok önemli avantajlardan biri de Devlet Katkısı'dır. 

Sertifika sahibi kişiler Emeklilik Gözetim Merkezi nin web sayfasında önceleri belirlenmiş sürelerde kendilerine atanan on line eğitimlere katılmak suretiyle bilgilerinin güncel olmasını sağlarlar.

Sistem gönüllü katılım esasına dayanır.Fiil ehliyetine sahip kişiler, bir emeklilik şirketi aracılığıyla sisteme giriş yapabilirler. Sisteme girecek insanların sistemi tam anlamıyla anlaması ve emeklilik için beklentilerini belirlemesi azami fayda sağlamak için gereklidir.

Bu iş kolunda çalışmak isteyen bireyler, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından düzenlenen sınava girip başarılı olmaları halinde Bireysel Emeklilik Sertifikası almaya hak kazanırlar. Bu belge ile birlikte bir de aracı tanıtım kartı alırlar. Bireysel emekllik sertifikası, aracıların çalıştıkları Emeklilik Şirketi adına kimselerle sözleşme yapabilmelerini sağlamaktadır. Aracılar çalıştıkları şirketi değiştirseler bile sınavla aldıkları Kişisel Emeklilik Sertifikası' nın sağladığı donanımla sözleşme akdetmeye devam ederler. 

 

Kişisel Emeklilik Sertifikası ve tanıtım kartı olmayan kimselerin kişisel emeklilik aracılığı yapmaları yasaktır. Ayrıca kişisel emekllik sistemi hakkında bilgi dahi veremezler.Kişilerin yapmaları gerekli olan aracıdan önce tanıtım kartını göstermesini istemek olmalıdır. Bu aşamadan sonra gönül rahatlığı ile bir plan seçip kişisel emekliliğe adım atabilirler.

İlk kez bu teklifle karşılaşan kişiler kişisel emeklilik sistemine girmekte tereddüt yaşayabilirler. Bu tepki çok normaldir. Aylık belirlenen bir tutarın 10 sene süresince devamlı olarak ödenmesinin yanında ek olarak emekliliği hak etmek için bir de 56 yaş sınırı vardır. Katılımcılar sistemden istedikleri zaman ayrılabilirler. Lakin bu halde emekli olmanın getirdiği birçok avantajdan yararlanamazlar. Unutmamak gerekmektedir ki sistemden emeklilik hakkını kazanıp da ayrılan bir insandan yalnızca% 3,75 oranında bir stopaj kesintisi dışında bir vergi alınmamaktadır. Sistemin en ehemmiyetli avantajlarından bir olan devlet katkısından da lakin emekliliğe hak kazandıktan sonra tam anlamıyla faydalanılabilmektedir. Kişisel emeklilik sertifikasına sahip olan kişi sözleşme yapılmadan önce bunların hepsini katılımcıya açıklamakla yükümlüdür.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bobin arızası nasıl anlaşılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?