Kuru soğan nasıl saklanır?

En çok yapılmış olan hatalardan biride soğanın poşet içerisinde saklamaktır. Bu biçimde soğan, 3-4 gün içinde çürüyecek veyahut filiz...

 

Besinlerden devamlı tükettiğimiz kuru soğan, sofraların ve yemeklerin vazgeçilmeyen malzemesidir. Mutfaklarımızda muhakkak yer bulur. Kuru soğan, daha uzun ömürlü kalabilmesi ve muhafaza edilmesi için bazı yollar mevcuttur. Soğanı, sıcaklığın 10° altında olan yerlerde ve 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Bu süreye kadar tüketilmesi gerekmektedir.

En çok yapılmış olan hatalardan biride soğanın poşet içerisinde saklamaktır. Bu biçimde soğan, 3-4 gün içinde çürüyecek veyahut filizlenmesine neden olabilecektir. Bundan dolayı plastik poşet yahut kaplar içinde saklamamaya özen göstermelisiniz. Bunu yapmak için hava alabilen nemsiz bir ortam tercih edilmelidir.

Genelde kuru soğan, kapalı bir ortamda tutulmaktadır. Oysaki açık, havadar bir yerde saklanmalıdır. Yani çekmeceler yerine balkon gibi yerlere konulmalıdır. Tabi kışın soğuk olduğundan soğana bir zararı olmuyor. Lakin sıcaklığın etkisiyle soğanda cücükleşme meydana gelecektir. Saklarken muhakkak betonun üstüne değil, tahta üstüne konulmalıdır. Işık almayacak, serin bir ortam gereklidir.

Bundan dolayı pazarlardan veyahut marketlerden temin edeceğimiz gıdayı mutlaka ihtiyaç duyulan, haftalık olarak tüketebileceğimiz kadar almanızda yarar vardır. Böylelikle israfın önüne geçilir ve gıdalar çöp olmaz. Esasen her gıda buzdolaplarında saklanmalıdır. Ama toplum dilinde kuru soğan ya da patates gibi gıdalar buzdolaplarında tutulmaz. Eğer soğanı çuvalla alıyorsak, ilk başta çuvalından döküp, çürük var ise çürükler ayıklanmalıdır. Ayıklandıktan sonra tekrar çuvala doldurulup saklanmalıdır. Eğer çürük olanlar ayıklanmazsa ilerleyen dönemlerde istenmeyen kokular yaratabilir. Depo ederken de kuru ve serin ortamda muhafaza etmelisiniz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Maydanoz neden sararır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?