Kuru gıdalar nasıl saklanmalı?

Mutfaklarımızda yiyecekleri depolama ve saklama hali onlardan ne kadar süreyle faydalanacağımızın belirleyicisidir. Doğru depolama ve...

 

Mutfaklarımızda yiyecekleri depolama ve saklama hali onlardan ne kadar süreyle faydalanacağımızın belirleyicisidir. Doğru depolama ve saklama yöntemi hem iktisadi olarak bütçemize destek sağlamaktadır aynı zamanda aldığımız besinleri çöpe atmak yerine değerlendirdiğimiz için israftan uzak durmuş oluruz.

İşte evlerimizde kuru gıdaları saklama yöntemleri

Kuru baklagiller havayla mutlaka temas etmemelidir. Eğer havayla teması oluşursa pek hızlı kelebeklenir yahut böceklenir. Benzer zamanda kuru baklagiller ıslanırsa pek hızlı küflenir.

Kuru baklagiller cam kavanozların yanında bez torbalarda da saklanabilir.

Un ve şeker gibi gıdalar için cam kavanozlar tercih edin.

Bakliyatların tümünü cam kavanozlarda saklamanız önerilmektedir. Bunun sayesinde böceklenmesini önlersiniz. Eğer kuru bakliyatlarınız miktar olarak fazlaysa arada havalandırmalısınız.

Esmer şekerin tüketilme süresi beyaz şekere göre daha kısadır. Esmer şeker cam kavanoz içerisinde kuru yerde 4 aya kadar saklanabilir.

Pirinç serini sever. Bundan dolayı hem serin aynı zamanda kuru yerde ağzını kapatmak suretiyle saklamanız önerilmektedir.

Un ve mısır unu gibi gıdaları kullanmadan önce bir hafta süreyle buzlukta bekletirseniz içerisindeki zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız.

Kırmızı mercimek çabuk bozulmuş olan bir besindir. En ideal saklama hali cam ve vakumlu kapların içerisinde serin yerde saklanmasıdır. Bunun yanı sıra önlem olarak çok çok almak yerine bittikçe almak yoluna gidilmelidir.

 

Şekeri ağzı kapalı cam kavanozlarda 2 sene süreyle saklayabilirsiniz. Fakat bu noktada dikkat göstermeniz gerekli olan küçük ayrıntı şekeri ıslatmamaya özen göstermektir. Eğer şekeri ıslak veya nemli kaşıkla ıslatırsanız sertleşerek topak topak olur.

Kavanozların içine koyacağınız iri tuz taneleri nemi çeker ve bu vesileyle böceklenmeyi önlemektedir.

Çay karanlığı sever. Bu neden ile çayı karanlık bir yerde, var ise kilerinizde, yoksa çekmece içerisinde ağzı kapalı halde saklamanız önerilmektedir. Ek olarak çayı ıslatmamaya özenli olun.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Kekik suyunun faydaları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?