Kayısı kompostosu nasıl yapılır?

Hepsinden önce kayısılar bol suda yıkanır. Yıkarken kayısıları zedelememek gerekmektedir. Daha sonrasında yıkanan kayısılar isteğe gö...

 

Türkiye'nin çok ilinde yetiştirilen kayısı, vitamin yönünden gayet zengindir. Meyve olarak tüketilebileceği gibi kompostosu da yapılabilmektedir. Tadıyla ve görünüşüyle iştah açıcı kayısı kompostosu yılın her mevsiminde çok sık tercih edilir. Kayısı kompostosunun bazı püf noktaları vardır. Komposto hazırlanırken bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kayısı Kompostosu

Malzemeler

1 çay kaşığı karanfil

6 su bardağı su (su miktarı isteğe göre değiştirilebilir)

3 adet çubuk tarçın

1 su bardağı toz şeker (isteğe göre miktarı azaltılıp çoğaltılabilir)

1 kg olgun taze kayısı

Hazırlanışı

Hepsinden önce kayısılar bol suda yıkanır. Yıkarken kayısıları zedelememek gerekmektedir. Daha sonrasında yıkanan kayısılar isteğe göre iki ya da üçe bölünür. Yumuşak ve taze meyvelerden komposto yaparken hepsinden önce şeker ve su kaynatılır. Meyve, şerbet kıvamını aldıktan sonra eklenmektedir. Geniş bir tencereye su ve şeker konulur. Güzelce kaynatılır. Şeker eriyip şerbet biçimine gelmelidir. Şerbet şekline gelen su ve şeker karışımının içine önceleri doğranan kayısılar eklenmektedir ve 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişen kompostonun altı kapatılır. İsteğe bağlı çubuk tarçın ve karanfil eklenmektedir. Bunları eklemek kompostoya güzel bir koku ve tat katacaktır. Daha sonrasında komposto ağzı kapalı bir biçimde soğumaya bırakılır. Bir zaman bekletince kabuk tarçın ve karanfil kompostonun içerisinden çıkartılmalıdır. Dolapta bir kaç saat soğumaya bırakılan komposto, soğuk bir biçimde servis edilmelidir.

 

Eğer komposto kuru kayısıdan yapılacak ise ilk başta kaynayan suyun içine temizlenmiş ve dilimlenmiş kayısılar eklenmedilir. Kuru kayısı yumuşayana kadar kaynatılmalıdır. Yumuşadıktan sonra üstüne şeker eklenmelidir. Kabuk tarçın ve karanfil kullanılacak ise komposto ateşten alınınca katılmalıdır.

Komposto kışlık için saklanacak ise altı kapatılmaz, kısık ateşe alınır. Konserve kavanozları bir bez yardımıyla tutulur. Komposto ocağın üstünden sıcak haldeyken kepçe ile kavanozun içine doldurulur. Kavanozlar bir parmak kadar boşluk kalacak halde doldurulmalıdır. Doldurduktan sonra kapakları kapatılan kavanozlar ters çevrilir ve bir gün bekletilir. Bir günün nihayetinde kavanozların kapağı içine çökmüş ise konserve tutmuştur. Kapağı içine çökmeyen kavanozlar en kısa zamanda tüketilmelidir. Aksi halde konserve bozulacaktır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Şeftalili tart nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?