Kalem aşısı nasıl yapılır?

Bitkinin dal, gövde, yaprak gibi gövde parçalarıyla çoğaltılmasına vegatatif eşeysiz çoğaltma denir. Örnek verilecek olursa, ağaçtan ...

 

Ağaçların çoğaltılması vegatatif üreme ve generatif üreme yöntemleriyle yapılmaktadır. Generatif üretim tohumla üretimdir, pek tercih edilmez. Meyve ağaçlarının yabancı döllenme olması ile heterozigot bir yapıya sahiptir. Tohumla çoğaltıldıklarından genetik yapı olarak açılım gösterirler. Yani ana bitkilere benzer bitkiler meydana gelmez.

Bitkinin dal, gövde, yaprak gibi gövde parçalarıyla çoğaltılmasına vegatatif eşeysiz çoğaltma denir. Örnek verilecek olursa, ağaçtan alınan küçük dal parçası üstünde odun gözü bulunan aşılamak istediğimiz anacın üstüne yerleştirip kaynaştırarak yeni anaç elde edilmesi misal olarak verilebilir. Vegetatif üremenin kolay ve iktisadi olması onu cazip kılar. Üretmek istediğimiz meyveyi, başka bir ağaç üstünde yetiştirmede en iyi yöntem budur. 

Kalem aşılarından biri olan çoban aşısı asmada kabuğun zor kalkması sebebiyle meyve ağaçlarında uygulanması tercih edilir. Çoğunlukla tür değiştirme amaçlı çapları 25-30 cm kadar olan kalın dallarla yapılmaktadır. 30 cm kalın dalların bu yöntemle yapılmış olması pek tercih edilmez. Çünkü yaranın kapanması güç olacağından önerilmez. Yama aşı meyve yetiştiriciliğinde küçük ağaçların gövdelerine yahut büyük ağaçların dallarında tür değiştirmek amaçlı da kullanılmaktadır. Kakma aşı tür değiştirme amacı ile 7-10 cm ya da daha kalın çaplı dalların aşılanmasında yarma aşının yerine kullanılmaktadır. Bu aşıda yaraların geç iyileşmesi pek görülmez. Bu nedenle daha garantili bir yoldur. Aşıya yeni başlayanlar için biraz güç bir aşıdır. Köprü aşı, onarım aşılarındandır. Farklı sebeplerle gövdede oluşan zararları onarır. Yaralanmış kabuğu temizleyerek sağlam ve zararlanmamış dokuya kadar kesmektir. Ağaçta aktif büyümenin başladığı ve kolay kabuk vermiş olduğu devirlerde yani ilkbahar devrinde yapılmaktadır 

 

Aşı üretilmesi istenen bitkiden alınan, üstünde bir ya da daha fazla odun gözü bulunan, kabuk veyahut dal parçasının diğer bir bitki üstüne kaynaştırarak tek bir bitki elde edilmesi ile olur. İki biçimi vardır. Bunlar kalem aşıları ve kabuk aşılarıdır. Kalem aşıları: Kakma, yarma, köprü, çoban, ingiliz, kemer. Kabuk aşıları: T göz aşı, yama aşı, boru aşı’dır. Kalem aşıları anaca yerleştirilen parça üstüne, 2-3 göz bulunan, 7-15 cm uzunlukta kalem diye adlandırılan bir veyahut iki aşı dal parçasıdır. Aşılar yapılış zamanına yani gelişme zamanı içerisinde sürüp sürmediklerine göre de sürgün ve durgun aşı olarak da ayrılır. Kalem aşılarının başarılı olması için anaç ve kalem kesinlikle uyuşmalıdır. Aşılamada kalem ve anacın, kanbiyum dokuları biri birine temas etmeli, uygun zamanda yapılmalıdır. Aşılamadan sonra nem kaybını önlemek için tüm kalem aşı yöntemlerinin yüzeylerine aşı macunu ya da münasip meryalle kapatılmalı yahut bağlanmalıdır. Aşı bitince belli bir zaman aşılara özen gösterilmelidir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Ağaç budama zamanları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?