İstiridye mantarı nasıl bir bitkidir?

İstiridye mantarı, her mantar çeşidi gibi nemli ve az ışıklı alanları tercih eder. Sürekli bol yağış alan yerlerde kendi kendine yeti...

 

İlk defa 1900'lü yılların başında Almanya'da beslenme amacı ile yetiştirilmeye başlayan istiridye mantarı, son yıllarda ticari değeri son derece yüksek olan bir mantar çeşididir. Uç kısımlarında oluklar bulunan ve içe dönük bir yapıya sahip olan şapkasının istiridye kabuğuna benzemesinden ötürü bu ad verilmiştir. Ek olarak, kayın mantarı ve kavak mantarı adları ile de tanınır. 

İstiridye mantarı, her mantar çeşidi gibi nemli ve az ışıklı alanları tercih eder. Sürekli bol yağış alan yerlerde kendi kendine yetişir. İstiridye mantarı kış koşullarına dayanaklı bir mantar çeşididir. Devamlı sonbahar gibi aylarda ve kış başlarında yetişir. Buna ek olarak ilkbahar aylarının ortalarına kadar da yetiştiği bilinir. Yaz aylarının sıcaklığı istiridye mantarının yetişmesi için ihtiyaç duyduğu nemi ortadan kaldırdığı için, bu aylarda istiridye mantarına pek rastlanmaz. 

İstiridye mantarının şapkasının rengi ışığın yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu renk beyazdan siyaha kadar geniş bir yelpazede değişim gösterebilir. Sapı, şapkanın altında merkezi bir konumda değildir. Bu açıdan bakıldığı zaman doğada ender bulunan bir tür olduğu bilinir. Bunun temel nedeni ağaç gövdesinde yukarı yönlü uzama göstermesidir.

İstiridye mantarı, çok miktarda türe sahip bir mantar çeşididir. Kimi türlerinin zehirli olduğu bilinir. Bu nedenden dolayı doğada serbest durumda yetişenlerin toplanması uzmanlık gerektirir. Hassaten ekim ve şubat ayları arasında yapraklarını döken ağaçların toprağa yakın gövdelerinde yaşarlar. Kendi üstünde katlanarak giden salkımlı bir yapısı vardır. Yaşamları için ihtiyaç duydukları besinleri ağaçtan alarak hayatta kalırlar. 

 

İstiridye mantarı, gayet leziz bir mantar çeşididir. Bilinirliliği son günlerde gittikçe artmıştır. Bu nedenden dolayı ticari değeri de artış göstermektedir. Kolay bir şekilde kültür olarak yetiştirilebilen bir mantar çeşididir. Kapalı alanda münasip şartlar yaratıldığında Türkiye'nin her yerinde yetiştirilmesi mümkündür. Ticari değerinin gittikçe artması nihayetinde istiridye mantarı yetiştiriciliğine de önem verilmeye başlanmıştır. Türkiye'de durumu hazırda istiridye mantarı yetiştiriciliği olsa da bu sayının gün geçtikçe artması beklenir. İstiridye mantarının yetiştirilmesi diğer çokca mantar çeşidine göre daha az zahmetlidir. Fakat yine de günlük asgari bir defa ilgilenilmesi gerekmektedir. Kapalı ortamda münasip şartlar sağlandığında her mevsim yetiştiriciliğini yapmak mümkündür.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Beyaz çay nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?