İnci çiçeği nasıl ekilir?

İnci çiçeği ılıman iklimleri sever ve soğuğa karşı dayanıksızdır. Aşırı sıcak veyahut soğuk bitkinin gelişimi için zararlıdır. Direkt...

 

Zambakgiller ailesinden gelen inci çiçeği, ılıman iklimlerde yetiştirilmeye münasip, boyu 25 cm’ye kadar uzayabilen, çok senelik bir bitki olarak bilinmektedir. Sivri yaprakları ve zarif beyaz çiçekleri ile her sene nisan ayıyla birlikte çiçeklenmeye başlayan inci çiçeği nasıl dikilir, bakımında nelere dikkati açmak gerekmektedir? İşte merak ettiğiniz detaylar!

Isı ve güneş

İnci çiçeği ılıman iklimleri sever ve soğuğa karşı dayanıksızdır. Aşırı sıcak veyahut soğuk bitkinin gelişimi için zararlıdır. Direkt güneş ihtiyacı olmayan bitki, az güneş gören alanlarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Ama 12 derecenin altında gelişimi yavaşlamaya başlar. Bu neden ile kış mevsimindeki aylarda soğuktan korunması gerekmektedir.

Çiçeklenme

İnci çiçeği yaz aylarıyla birlikte çiçeklenir ve kış mevsimindeki aylarda çiçeklerini döker.

Nasıl Ekilir?

İnci çiçeğinden çoğaltma ve yetiştirme işlemi çoğunlukla klonlama yöntemi ile yapılmaktadır. Bitkinin kök bölümünden yapılacak ayırma işlemi ile inci çiçeği kolaylıkla çoğaltılabilir. Kökten çoğaltılan inci çiçeği, ana bitkiden değişik olmaksızın, gelişimini ve çiçeklenmeyi benzer biçimde sürdürür. Saksıdan çıkartılan ana bitkinin istenen kökleri nazik bir şekilde ayrıldıktan sonra, yavru kökler münasip büyüklükteki bir saksının içine yerleştirilir. Sonrasında, yukarıda anlatılan bakım kurallarına uyulduğu sürece, bitki kısa zamanda büyümeye ve gelişmeye başlar. 

 

Saksı Bakımı

Senede bir defa saksı değişimine ihtiyaç duyar. Havaların ısınmasıyla beraber haziran ayının başlarında saksı değişimi yapılabilir. Saksının hava akımı olmayan yerlerde tutulması ve diğer bitkilerle temas ettirilmemesi önemlidir.

Beslenme

Sağlıklı gelişim ve çiçeklenme için toprağın senede asgari bir defa olmak üzere, türlü vitamin ve mineraller ile desteklenmesi gerekmektedir. Zenginleşen toprak; inci çiçeğinin çabuk büyümesini, çiçeklenmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Sulama

Yaz aylarıyla beraber bitkinin su ihtiyacı artar. O nedenle günlük verilen ölçeğin artırılması gerekir. Suyun eşit bir biçimde toprağın her yerine ulaşması önemlidir. Sulama zamanının ve su miktarının daima benzer olması bitki gelişimini destekler.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Çam ağacı neden kurur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?