Fidan nasıl ekilir?

Fidan köklerini güneşe ve rüzgara karşı korumak gerekmektedir. Çünkü köklerin zarar görmesi büyüme ve gelişme zamanı için önem taşır....

 

Yeşile olan özlemin ve ihtiyacın yoğunluğu hep geçerliliğini korur. Bu halde toplum üyeleri olarak bize düşen elimizden geldiği zaman yeşilliğin yoğunluğunu arttırıcı çalışmalar yapmaktır. Fidan dikimi, bunun başarılı örneklerinden biridir. 

Fidan nasıl ekilir?

Fidan köklerini güneşe ve rüzgara karşı korumak gerekmektedir. Çünkü köklerin zarar görmesi büyüme ve gelişme zamanı için önem taşır. Kökler dikilirken bir zarara uğramamalı ve toprakla arasında hava boşluğu kalmayacak biçimde dikilmelidir. Eğer fidan kökleri uzunsa bunun bir bölümünün kesilmesi gerekmektedir. Toprağın ve fidanın uygunluğu kadar, zamanlama da önemlidir. Kasım ve Nisan ayları fidan dikimi için ideal dönemlerdir. Çünkü ne aşırı sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Tersi durumunda kökler zarar göreceği için fidan istediğiniz gibi gelişmeyecektir. 

Her şeyden önce, fidanın dikileceği toprağın durumu önemlidir. Temiz ve fidanın büyümesi sonucu onun yaşamına devam etmesi sağlayacak bir toprak alanı seçilmelidir.

Gelişimi takip ederek gereken sulama, aşılama ve temizleme çabaları özenle gerçekleştirilirse gölgesinde oturma şansı bulabileceğiniz iyi gelişmiş ve sağlıklı fidanınız, ağacınız olması kaçınılmazdır. 

Önemli bilgileri verince, gelelim dikim işlemine... Çapa ve kürek vasıtasıyla dikimin gerçekleşeceği alan kökün boğaz seviyesince açılır. Dik ve düzgün biçimde toprağa yerleştirilen fidan, o pozisyonda tutulurken yavaşçacık toprak boşlukta kalan alanlara dökülür. Çukur kapanacak kadar toprak döküldükten sonra ayaklar vasıtasıyla toprağın sıkıştırılması sağlanmaktadır. Bu işlemin sonrasında son ve en ehemmiyetli adım uygulanmaktadır: Can suyu. Dikim bitince can suyunun münasip ölçüde toprak ve kökle buluşturulması gerekmektedir 

 

Küçük fidanın büyüyüp gelişmesi ve yeni oksijen kaynağı olması, tabii ki ki zaman ve özveri isteyen bir durumdur. Bu sürecin sağlıklı geçmesi için de birtakım önemli hususlar bulunur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Soğanlı çiçekler nelerdir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?