Elma ağacı nasıl budanır?

Yaz budamasında ise, uç alma, eğme ve bağlama işlemleri gerçekleştirilir. Bu budamada mutlaka kesim yapılmaz. Kesim, yalnızca kış bud...

 

Meyvelerin sağlığa faydaları yadsınamaz bir gerçek, elma da hem vitamin deposu olarak aynı zamanda cildi beslemek suretiyle, kabızlığa iyi gelen besleyici bir meyvedir. Türkiye, elma üretiminde dünyada 4. sırada yer alır. Ülkemiz için böyle önemli görülen bir yere sahip olan elma ılıman iklim bölümlerinde yetişir.

Yaz budamasında ise, uç alma, eğme ve bağlama işlemleri gerçekleştirilir. Bu budamada mutlaka kesim yapılmaz. Kesim, yalnızca kış budamasında yapılmalıdır. Budamada kullanılan en bilinen yöntem modifier- Lider sistemidir.  Fidanlar dikildikten sonra 75 cm olduğunda tepesi kesilir. İkinci yıl de temmuz ve haziran ve temmuz ve ağustos aylarında ana daldan çıkan yan dallar eğilip bükülür. Kış budamasında da 40-60 cm’den fazla olan dallar kesilir. Daha devamında dallarda fazla meyve oluşumu dalların kırılmasına neden olacağından, meyve tutumunun yoğun olduğu yerlerde seyreltme yapılmaktadır. Bu da esasen bir tür budama türüdür 

Dikim sırasında fidanların hem kök aynı zamanda taç kısımlarında budama yapmak gerekmektedir. Böylelikle fidanların sökülürken ezilen, zedelenen bölümleri ayıklanır ve üst üste binmiş kökler ayrılır. Dikim devamında ise iki değişik devirde budama yapılmalıdır. Biri kış budaması, diğeri ise yaz budamasıdır.

Toprak isteği olarak bol besinli, humuslu, derin, tınlı toprakları sever. Hafif kumlu topraklarda sık sulanmak ve yeterli besin değerleri takviye edilmek suretiyle elma ekimi yapılabilmektedir. Elma fidanları Akdeniz ve Ege bölümlerinde kışın, Marmara ve İç Anadolu Bölümlerinde ise ilkbaharda dikilir. Elma, saçak kök sistemine sahip olduğundan çok fazla su ister ve yüksek nemi sever. Sulamada en ehemmiyetli zaman yaz sulamasıdır. Yaz sulaması mayısta başlar. İç Anadolu kısmı gibi daha kurak bölümlerde ise daha sürekli haziran ve temmuz ve ağustos aylarında 10 gün içinde bir yapılmalıdır. Bir de hasattan 15-25 gün öncesinde sulamak, verim açısından çok yararlıdır. Toprağın besin değerini arttırmak için gübreleme; yarısı şubat-mart arası; diğer yarısı da mayıs sonuna kadar atılır. Ağacın daha verimli ve uzun ömür olması için hem dikerken aynı zamanda dikimden sonra budama işlemleri yapılmaktadır.

 

Kış budaması; bitkinin uyku devrinde yapılmış olan budamadır. Yaprakların dökülmesinden sonra; ilkbaharda yapraklar açılana kadar olan süre zarfında yapılmalıdır. Yoğun kış geçiren kısımlarda kış donları bitince başlanır. Ağaçlarda yaprak olmadığından böyle zamanlarda yapılmış olan budamada, kesilecek yerler arasında da iyi ilişki kurulabilir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Mandalina nasıl ekilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?