Saç neden beyazlar?

Saç beyazlamasında çok önemli faktör genetik aktördür.  Örnek vermek gerekirse babada erken yaşlarda saç beyazlamışsa ondan olma çocu...

 

Kadın, erkek, çocuk, yetişkin nerdeyse herkesin estetik görünümünde en fazla önem vermiş olduğu yer saçlarıdır. Genellikle de kadınlar saçları arasında beyaz teller görmeye başladıklarında büyük panik yaşarlar. Çünkü beyazlayan saçlar toplum dilinde yaşlanmanın bir belirtisi olarak kabul edilir. Aslına bakılırsa bu hal hem doğru aynı zamanda yanlıştır.

Saç beyazlamasında çok önemli faktör genetik aktördür.  Örnek vermek gerekirse babada erken yaşlarda saç beyazlamışsa ondan olma çocuklarda da yüksek miktarda erken yaşlarda saç beyazlamasına rastlamak mümkündür. Ama bu %100 bir kesinlik taşımaz. Çünkü anneden aldığı genetik faktörler daha baskın olabilir ve belki saçı hiç beyazlamayabilir de. Saç beyazlamasının ana nedenini açıkladıktan sonra herkesin aklına geldiğini düşündüğüm bir soruyu da cevaplamak isterim:

Saça rengini veren adına pigment adı verilen  bir madde vardır. Pigmenti ise melanosit adı verilen hücreler yaratmaktadır. Saç canlı bir organizmadır ve kökünden ucuna kadar hücrelerden oluşmuştur. Bu hücreler içerisinde pigmentler yer bulur. Ama bir zaman sonra hücresel anamda döngünün yavaşlaması yahut tümüyle durması sonucu pigmentlerde azalma veyahut tümüyle yok olma neticesi saçta beyazlama görülmeye başlar.

Saç Beyazlaması Önlenebilir veya Geciktirilebilir mi?

Peki, eski Türk filmlerinde sıkça gördüğümüz ve tamamımızın hafızasında yer edinen ani saç beyazlaması mümkün müdür? Bir anda kişinin saçı beyazlar mı? Aslına bakarsanız evet olabilir. Hücresel anlamda birden bire büyük bir yıkım olabilir. Bu yıkım ve yaşanılan stres doğrultusunda saç derisinde saç kıran adı verilen ve saçların dökülmesine yol açan hastalık görülebileceği gibi, melanosit hücrelerinin büyük oranda ani ölümüne bağlı olarak da saç beyazlaması olması mümkündür. Fakat bu beyazlama bütünüyle değil de lokal olarak da olabilir.

 

Bu, şu anda dünyada bu işle uğraşan çokca uzmanın araştırma konusudur. Melanosit dediğimiz saça rengini veren pigmentleri üreten hücrelerin üretimini sağlaya metotlar kullanılır ise beyazlamayı geciktirmek ve ayrıca toptan önüne geçmek bile mümkün olabilir. Melanosit hücreleri vitaminlerle beslendiği için vitamin takviyesi veyahut hücreye direkt enjeksiyonu yoluyla yapılabilmektedir. Fakat unutmamak lazımdır ki ne yaparsak yapalım genetik her şeyin önünde yer bulur. Yani bugün parası olan ve saçının beyazlamasına takılan insanların başvurduğu, kesinliği de henüz kanıtlanmamış olan PRP ( Platelet Rich Plasma) tedavisni uygulasanız da cildinizin buna tepkisi negatif olabilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Kedi cinsleri ve özellikleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?