Vücut çatlakları neden olur?

Bu soruna yol açan diğer etken de vücut geliştirmektir. Vücut geliştirme çağımızda hayli sık yapılan spor şekline gelmiştir. Ama vücu...

 

Cilt çok katlı bir yapıdan oluşur. Cildin ikinci tabakasına dermis denmektedir. Vücut çatlakları bu tabakada ortaya çıkar ve son günlerde pekçok kişinin problemidir. Gerek spor yaparak vücut geliştirmeye çalışanların gerekse kilo almaya veya vermeye çalışanların şikayetleri arasında yer bulur. Doğum yapan kadınların da en fazla boğuştuğu sorunların başında gelir.

Bu soruna yol açan diğer etken de vücut geliştirmektir. Vücut geliştirme çağımızda hayli sık yapılan spor şekline gelmiştir. Ama vücudumuzun gelişme hızına derinin yetişememesi halinde vücut çatlakları ortaya çıkabilir. Bu yüzden vücut geliştirme sırasında vücudumuzun senkronizasyonunu bozmayacak bir hız izlenmelidir. Bilinçsiz hareketlerden kaçınılması gerekmektedir.

Vücut çatlaklarının sürekli görüldüğü diğer hal ise hamileliktir. Hamilelikte çatlak oluşumu vücut geliştirme yapanlarda meydana gelen hal ile neredeyse aynıdır. Gebelikte vücudumuzun belli bölümlerinde aşırı bir büyüme söz konusudur. Bu büyümenin hızı kontrol edilemediği için vücudumuzun senkronize olması hayli zorlaşır. Bu yüzden hamile kalan kadınların bütününe yakınında vücudumuzun belli bölümlerinde çatlaklar oluştuğu görülmektedir.

Dermis kısmı biri birine bağlı ağlar biçiminde çok miktarda fiberden oluşur. Bu fiberler hayli esnek bir yapıya sahiptir. Esnek yapıları da cildin elastikliğini vermektedir. Lakin fiberlerin esneklik sınırları zorlanırsa kopma yaşanır. Bu kopmalar da vücut çatlaklarını oluşturmaktadır. Oluşan çatlaklar ilk devrede kırmızı ve mor renklidir. Zaman geçtikçe çatlaklar silikleşip grimsi bir renge dönüşür.

 

Vücut çatlaklarının oluşmasının en bilinen nedeni hızlı kilo alımıdır. Vücut kilo aldığı miktarda genişlemeye başlar. Kilo alımı sırasında yaşanan genişleme vücudumuzun tüm organları içerisinde senkronize biçimde gerçekleşmelidir. Vücut hızla genişlerken deri bu senkronizasyona uyamadığında çatlaklar meydana gelmeye başlar. Genişleyen vücut deriyi gerer ve nihayetinde de fiberlerin kopmasına neden olur. Hızlı kilo alımında görülebilen bu sorun fazla kilo alımında da meydana gelen bir sorundur.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Ekru nasıl kombinlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?